Pizzaparty

Mat med ursprung i Italien är ofta populär i alla åldrar. En god pizza funkar alltid och det finns stora möjligheter till variation på temat.

Glutenfri pasta finns numera av olika slag i butiker. Även apoteket säljer pasta utan gluten. Barn och ungdomar upp till 16 år kan få den på livsmedelsanvisning via dietist eller läkare. För vuxna varierar subventionen beroende på i vilket landsting man bor, i vissa län utgår inget stöd alls.
Färdiga glutenfria pizzabottnar och pizzamix finns att köpa, men det är inte svårt att göra egen deg och baka själv.

Pizzabotten med bakpulver
1 dl glutenfri mjölmix (grov eller fin)
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
0,5 dl vatten
0,5 tsk salt
glutenfri mjölmix till utkavling

Blanda fiberhusk och vatten, låt svälla ett par minuter. Blanda mjölmix, salt och bakpulver, tillsätt fiberhuskblandningen. Blanda till en slät deg, gärna med degkrokarna på elvispen.
Ta upp på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut till två platta, 2-3 mm tjocka, pizzabottnar.

Pizzabotten med jäst
2,5 dl vatten
25 g jäst
1 msk fiberhusk
6 dl glutenfri mix
0,5 tsk salt
1 msk rapsolja

Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt fiberhusk, mjölmix, salt och rapsolja. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt 30-60 minuter.

Pizzabotten med potatis
3 kokta potatisar
0,5 dl bovetemjöl
majsolja till bakplåtspappret

Koka gärna potatisen med skalet på. Skala och mosa. Blanda den mosade potatisen med bovetemjölet till en deg. Knåda och platta till degen och lägg den på en plåt med smort bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader i 20 minuter. Ta ut pizzabottnen och lägg på önskad fyllning. Grädda ytterligare 10 minuter.

Fyllning:
Fyllningen görs helt efter smak och vad du tål. Tål du inte ost kan det vara idé att pensla botten med olja innan du har på resterande mängd fyllning, annars blir den lätt torr. I stället för ost kan du mixa majs tillsammans med salt, peppar och paprikapulver eller någon annan krydda. Osten kan även ersättas med tartex som blir mer ostlik i konsistensen.
Tål du inte tomat kan du använda hackad paprika, men ha då gärna tunna skivor av kalvsylta på botten för att få pizzan lite saftigare. Kalvsylta är bra även om du inte använder ost, den ger både saftighet och god smak. Men tänk på att ha tunna skivor, annars blir pizzan allt för blöt. Ett alternativ till tomatsås är att breda pesto på pizzabottnen.
Annars är det bra att börja med tomat, oregano och ost. Sedan kan du lägga på hackad lök, brynt köttfärs, strimlad eller riven skinka, skivad banan, skivad tomat, skivade champinjoner, tonfisk eller räkor. Endast fantasin sätter gränser för fyllningen.
Grädda i cirka 7-10 minuter i 225-250 graders ugn.

Maria Eskel & Anci Hamrén