Pizza med vitlöksmarinerade grönsaker

Efter en hel arbetsvecka är det skönt att skönt att bara slänga sig i tv-soffan och mysa. Då vill vi ha något extra gott att äta för att fira att en ledig helg ligger framför oss. En pizza är vi värda, för nu är det äntligen fredag.

Pizzabotten

2 dl vatten
25 g jäst
1 msk majsolja
1 tsk salt
5 dl lågprotein mix

Värm vatten till fingervarmt, 37°C i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugn, full effekt (max 800W), ca 1 minut. Smula jäst i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt och mix. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt cirka 40 minuter.

Pizzafyllning

1 gul lök
1 squash (ca 250 g)
3 tomater
150 g champinjoner
3 vitlöksklyftor
0,5 dl olja ( gärna olivolja)
0,5 dl tomatpuré
2 tsk gourmetsalt
0,5 msk oregano
3 dl riven ost

Skala och skiva löken. Skölj och skiva squash, tomater och champinjoner. Lägg grönsakerna på ett fat. Pressa ner vitlöksklyftor i olja, gärna olivolja. Stänk oljan över grönsakerna.
Låt stå cirka 30 minuter.
Tryck eller kavla ut degen på en smord plåt. Bred på tomatpuré. Lägg på grönsakerna. Krydda med gourmetsalt och oregano. Strö över riven ost. Grädda i 250°C, 10-15 minuter.
Servera pizzan skuren i bitar med vitkålssallad. (Oljan från grönsakerna är god att använda till salladsdressing.)

Pizzatips: Bred pesto på pizzabottnen i stället för tomatsås. Eller låt 400 g lök fräsa i lite olivolja tills den blir mjuk, pensla bottnen med lite olivolja och bred ut löken, men inte ända ut i kanterna. I stället för ost kan du mixa majs tillsammans med salt, peppar, paprikapulver eller någon annan krydda.

 

Foto Colourbox