Påsktårta

Så här gör du enkelt en läcker påsktårta utan mjölk och ägg. Receptet kommer från boken Fika.

90 g mjölkfritt margarin
4,5 dl socker
4 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
1,5 tsk bikarbonat
3 tsk vanilj
1 krm salt
4, dl havremjölk

Smält margarin. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda ned margarin och havremjölk. Häll smeten i en liten plåt klädd med bakplåtspapper, cirka 24×37 cm. Grädda i mitten av en 175 grader varm ugn cirka 20 minuter. Baka två bottnar.

Fyllning:
Jordgubbsmix och havrebaserad vaniljsås
Havregrädde, vispas med lite gelatinpulver

Blanda 1 tsk gelatinpulver med 1 msk kallt vatten i en kopp, låt svälla några minuter. Ställ koppen i hett vatten, gelatinet löser sig. Vispa 1–2 dl havregrädde och häll samtidigt ned det avsvalnade gelatinet. Låt stelna i kylskåp.

Marsipan:
1 dl havregrädde
1 dl vetemjöl
2–4 droppar pepparmintsolja
ev. karamellfärg
300 g florsocker (cirka 5 dl)

Koka under omrörning grädde och mjöl till en stor klump. Tillsätt pepparmint och eventuellt några droppar karamellfärg. Kavla ut marsipanen mellan smörpapper. Strö över lite florsocker när du kavlar och vänd plattan ibland så lossnar den bättre.  Blanda jordgubbsmix med vaniljsås. Fördela blandningen på den ena tårtbottnen. Lägg ihop bottnarna. Vispa grädden och bred över tårtan. Alternativt välj havrebaserad vaniljsås och bred ett tunt lager över tårtan. Lägg överst en tunn platta med marsipan. Pudra tårtan med lite florsocker innan servering.

Recept Anne Axelsson