Påsken gillrar många fällor för allergiker

Påsken är en av helgerna med många traditioner, vi dekorerar våra hem, dukar fram påskmat och köper godis som aldrig annars. För den allergiske finns det dock en hel del fällor att se upp för.

Våra vanligaste påskdekorationerna är påskris. Björkkvistar dekorerade med fjädrar och annat färgrikt. Dessa björkkvistar börjar blomma när de tas in i rumsvärmen och läggs i en vas med vatten. Detta kan man avhjälpa genom att ta bort alla hanblommorna, då frigörs inget pollen i luften. Detta tar en stund, men ger garanterat resultat och vad är ett säkrare tecken på våren än spirande björklöven med sin frodiga ljusgröna färg. Videkvistar med videkatter är också populära dekorationer inomhus. Men även vide kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa.
Påskliljor är populära som påskblommor, men allergiska reaktioner finns rapporterade. Tulpanernas tid börjar redan långt före påsk, men dessa vackra blommor kan med fördel användas även för påskdekorationer. Märk väl att tulpaner och påskliljor inte mår bra ihop. Lägg påskliljorna i en vas för sig i en timme innan och snitta inte påskliljorna. Sedan kan du blanda buketterna och då kan du ha liljor och tulpaner i samma bukett.

Ägg mesta påskmaten

Lammsteken får ursäkta, men påskägg är maträtten som vi främst förknippar med påsken. Äggen med målade skalen är dekorativa och gillas av barn, men många är allergiska mot ägg. Äggallergi är vanligast hos barnen och kan växa bort med åren, dock förekommer äggallergi även hos vuxna. Den som är väldigt allergisk mot ägg tål inte ens lukten av ägg. Att undvika hela ägg är inte svårt, men ägg ingår i många livsmedel. Vi kan nämna t ex bröd, kokosbollar, fiskgratäng, fromage, färdiga såser, färsrätter, glass, kaffebröd, kakor, leverpastej, majonnäs, majonnäsdressing, maränger, mousse, pajer, panerade rätter, pannkaka, pasta, potatisbullar, sorbet, ströbröd, sufflé, tårta, äggvitekristyr. Märk väl att många godissorter innehåller ägg, t ex i form av äggpulver.

Fina fisken, men inte för alla

Sill och lax ingår även i påskmenyn, tyvärr är en del av oss allergiska mot fisk. Fiskallergi kan ge väldigt kraftiga reaktioner. Dessa kan vara bl.a. nässelutslag, kräkningar, magplågor och diarré och svår astmaanfall. Allergiker kan vanligen inte äta någon sorts fisk, men det förekommer undantag att man klarar en sort, men inte en annan. För de känsligaste allergikerna räcker det med att känna fisklukt för att drabbas av ett astmaanfall. Man får fiskallergi oftast redan som barn och den brukar inte växa bort.
En del personer som är allergiska mot fisk tål vissa arter. De feta fiskarna, som exempelvis lax och regnbåge, kan vara lättare att tåla. Det är vanligast att man reagerar mot torsk om man är allergisk mot fisk. Fisk kan bland annat finnas i leverpastej, chark produkter och kötträtter som smaksatts med ansjovis, såser, buljonger, asiatisk mat och i vissa margariner.

Påsken – årets största godishelg

De stora godisleverantörerna är samstämmiga, påsken är årets största godishelg. Nästan alla laddar upp med lösgodis för att vara beredda när påskkärringarna knackar på. Godis innebär många problem, dels förstås ruinerar den stora sockermängden aptiten och orsakar illamående och matar på tandtrollen. Mycket av godiset innehåller fortfarande de skadliga azo-färgerna som tidigare var förbjudna i Sverige. Från 20 juli i år måste alla livsmedel som innehåller E 104 eller någon av azo-färgerna E 102, E 110, E 122, E 124 och E 129 förses med en varningstext enligt nya EU-regler. Denna märkning kommer inte att finnas i godiset som finns i handels till den här påsken, så var extra varsamma när ni köper ert påskgodis. Men godis innehåller inte bara farliga färger, utan många andra allergener, t.ex. ägg, nötter, soja och mjölk. Populärt till påskäggen är lösgodis. Se upp för möjligheten att allergener har kommit från en annan sort till den du köper, t.ex. damma eller bitar av nötter. Bäst är att köpa färdigpackad godis om någon med allergi kommer att äta av godiset.

Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php