Paj med sommarlökar

En paj fylld med flera olika sorters lök och knaprigt bacon.

Pajdeg:
500 g potatis, mjölig sort
200 g mjölkfritt margarin
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk fiberhusk
5 dl grov mjölmix, gluten- och mjölkfri
2 tsk bakpulver
1-2 dl fin mjölmix

Fyllning:
800 g späda lökar (purjo, salladslök, ramslök)
50 g mjölkfritt margarin
0,5-1 tsk salt
1-2 krm muskot
(250 g bacon eller rökt sidfläsk)
( 1 förpackning sojabaserad färskost)

Skala, koka potatisen och mosa den. Rör ner margarin, buljongtärning och fiberhusk i det varma moset. Låt svalna. Blanda ner grova mixen och bakpulver. Arbeta in fin mjölmix till en hanterbar deg. Lägg den i kyla någon timme. Kavla ut två tredjedelar av degen till en platta. Klä en smord ugnspanna 20 x 28 cm. Tryck upp degen på kanterna. Rulla längder av resterande deg och gör ett rutmönster av längderna på degplattan. Grädda vid 200 grader i 20-25 minuter.
Skölj och ansa lökarna. Skär dem i skivor och bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av väl. Smält fettet i en kastrull. Tillsätt salt, muskot och den avrunna löken. Rör om och fördela löken i pajens rutor. Innan man lägger på löken kan man breda ut ett lager av sojabaserad färskost i rutorna. Det är också gott att sprödsteka bacon och smula över, eller finstrimlat sprödstekt sidfläsk. Pajen kan värmas på vid 125 grader. Blir det pajdeg över kan den rullas ut till smala stänger som gräddas torra vid 150 grader.

Text Matilda Göransson Foto Kent Jardhammar