Packa picknickkorgen

Äntligen är sommaren här! Ta en filt under den ena armen och en korg med godsaker på den andra och ge dig ut i gröngräset. Varför maten smakar så mycket godare utomhus finns det ingen vetenskaplig förklaring till – det bara är så.

Bönsallad
3 syrliga äpplen
½ gurka
2 tomater
1 röd paprika
½ purjolök
prästost (kan uteslutas)
rökt skinka eller kassler
1 burk kidneybönor (400 g)

Dressing
3 dl sojayoghurt (Sour Supreme
eller Alpro Soya naturell)
3 msk sweet chilisås

Tärna ingredienserna till salladen och blanda dem i en stor plastburk med lock. Blanda dressingen och ta med i en separat burk och låt var och en hälla på sin portion.

Tips: Om du inte tål soja kan du göra din egen mjölkfria ”gräddfil” till dressingen genom att blanda 2,5 dl Oatly iMat med 1 krm citronsyra och 2 tsk förtjockningsmedel, till exempel Thicken Up eller Nutilis (finns på apotek).

Sallad med färskpotatis
12 små färskpotatisar
1 ask ruccolasallad
10 cocktailtomater
½ rödlök
½ purjolök
2 msk kapris

Senapsvinägrett
1 msk olja
1 msk äppelcidervinäger
2 msk vatten
2 tsk dijonsenap
salt och peppar

Koka potatisen och dela i halvor eller kvartar. Halvera tomaterna, skär rödlök och purjolök i skivor och blanda allt. Häll på dressingen medan potatisen fortfarande är lite varm.

Currymarinerade kycklingklubbor
4 kycklinglår

0.5 msk curry

1 msk olivolja

havssalt

nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda kyckling, curry, olja, salt och peppar. Gnid in kycklinglåren med kryddblandningen och lägg dem i en ugnsform. Baka i ugn tills de är riktigt möra, cirka 30-40 minuter.

Tortillas
4 dl majsstärkelse

3 dl sojadryck

2 krm salt

rapsolja till stekningen

Rör ihop alla ingredienserna till en smet. Hetta upp en stekpanna och häll i lite olja. Häll ut smeten i pannan och grädda tills det bildas bubblor. Vänd brödet och grädda en liten stund på andra sidan.
Fyll dem när de svalnat, till exempel med köttfärsröra eller något annat du tycker om, och rulla ihop dem.

Piroger
10-12 stycken

25 g jäst

2,5 dl ljummet vatten

2 msk olja

1 msk fiberhusk

50 g mjölkfritt margarin
1 kokt kall potatis
1 tsk salt

7 dl fin glutenfri mjölmix

Smula ner jästen i en bunke. Häll i vatten, olja och fiberhusk och rör om tills jästen löser sig. Låt svälla 10 minuter. Mosa potatisen och blanda i den och margarinet, saltet och det mesta av mjölmixen. Arbeta degen kraftigt, gärna i maskin. Låt jäsa cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på glutenfritt mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Dela degen i 10–12 delar och kavla ut dem till rundlar, cirka 12 cm i diameter. Fördela fyllningen på dem. Vik ihop och nyp kanterna mot varandra. Lägg pirogerna med skarven upp på en plåt med bakplåtspapper och pensla med olja.
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.

Fyllning:

1/2 gul lök

1 msk raps- eller olivolja

150 g färska eller 1 dl förvällda champinjoner

350 g blandfärs

1 msk fransk senap

0,5 tsk salt

peppar

olja till pensling

Skala och hacka löken till köttfärsröran. Värm matfettet i en stekpanna och fräs löken mjuk. Blanda i svamp och färs. Fräs tills färsen blir grynig. Blanda i senap, salt och peppar och låt puttra 5-10 minuter. Späd med lite vatten om röran blir torr.

Matmuffins
12 stycken
8 dl lågprotein mix
1 msk bakpulver
1 tsk salt
100 g mjölkfritt margarin
4 dl Oatly havredryck

Hacka samman lågprotein mix , bakpulver, kryddor och matfettet, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt havremjölken och blanda snabbt ihop till en deg. Rör i valfri fyllning.
Fördela smeten i stora muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i 225°, cirka 15 min. Låt muffinsen kallna på galler. Lägg muffinsen i plastpåse eller burk med lock.
Tips: goda fyllningar i muffinsen är soltorkade tomater, urkärnade oliver, fetaost, rökt skinka, broccoli – var för sig eller i kombination.

Muffins
16 stycken

3 dl naturligt glutenfri fin mix
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl havrebaserad grädde
1/2 dl mjölkfritt flytande margarin

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjölet med strösocker, bakpulver och vaniljsocker.
Blanda havregrädden och margarinet och tillsätt de torra ingredienserna. Rör samman till en jämn smet.
Om du vill kan du fylla muffinsen med sylt, bär eller frukt.

Smeten kan smaksättas med till exempel 1 tsk stötta kardemummakärnor eller rivet skal av ½ citron. Häll smeten i muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter.

Tips:
För att få fluffigare mufffins, utan att använda ägg, tillsätt 1,5 dl hett vatten och 1,5 tsk fiberhusk. Gör så här: Häll hett vatten över Fiberhusk (psylliumfröskal, finns i livsmedelsaffären). Vispa kraftigt med elvisp så att du får in mycket luft och smeten blir klumpfri. Vispa ut äggersättningen med vätskan i smeten innan den blandas med de torra ingredienserna enligt receptet.