Vegetarisk gratäng

Gratäng på valfria grönsaker. Strö gärna ett tunt lager polentagryn överst så får gratängen en fin yta.

Vit grundsås:
2 msk mjölkfritt margarin.
4 msk vetemjöl.
4 dl mjölk (ris-, havre-, soja-, eller komjölk går lika bra)
1 dl grädde ( välj sort som passar)
salt, peppar och eventuellt en buljongtärning

2 dl skivad purjolök
4 dl valfria hackade grönsaker, till exempel broccoli och blomkål
6 dl kokt pasta

Blanda pastan, grönsakerna och purjon i en ugnssäker form. Häll såsen över. Med ett tunt lager polentagryn överst får gratängen även utan ost en fin yta.
200 grader och 20-30 minuter i ugnen.

Pizzatips, istället för ost:
Om du inte kan ha ost på pizzan prova det här. Koka ner matgrädde ( till exempel iMat) till halva mängden. Krydda med salt, peppar och oregano. Ringla över pizzan innan du ställer in den i ugnen.

Text Anna-Karin Petersson Foto Colourbox