Njut av julens sötma

Pepparkakor, gyllene saffransbullar och söta kolor¬ – I år bjuder Allergia på hemlagade julgotter och kakor. Om du inte orkar stå i köket själv kan du alltid tipsa någon om våra recept och önska dig färdiglagat godis i julklapp!

Tips för att baka och laga mjölkfritt godis:
Det går oftast bra att använda vanliga recept och byta ut grädde, mjölk och smör mot till exempel havre- eller sojabaserade produkter, men det kan vara bra att tänka på att de mjölkfria produkterna inte tjocknar av värme. Därför kan det ibland bli bättre resultat om man byter ut mjölk i recepten mot samma mängd havregrädde eller en blandning av havregrädde och havremjölk.

Microknäck
1 dl havregrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk bakpulver
1 msk mjölkfritt margarin
ca 55 st knäckformar

Blanda socker, havregrädde och sirap i ett högt kärl. En glaskanna för kaffebryggare är perfekt!
Sätt in kannan i micron på högsta effekt i 5 minuter.
Ta ut kannan och rör om. Tänk på att den är otroligt varm! Sätt sedan in den igen och kör den på högsta effekt i tre minuter till. Te en tesked av smeten och gör kulprovet. Om det går att forma en kula är knäcken färdig.
Blanda i bakpulvret. Rör slutligen i margarinet så att det smälter. Häll upp i formar och ställ svalt att stelna.
Tips: För att göra rent kannan, fyll den med vatten och ställ in den i micron på full effekt 5-7 minuter, så går det lätt att diska bort knäckresterna!

Chokladtryffel
1,5 dl havregrädde
2 msk honung
200 g mörk choklad, mjölkfri
25 g mjölkfritt margarin

Hacka chokladen fint. Koka up grädden och rör i honungen. Hälls den varma grädden över den hackade chokladen. Tillsätt margarin och blanda väl tills smeten är blank och mörk. Låt svalna i kylskåp i minst 3 timmar.
Rulla kulor av smeten med hjälp av en sked och händerna. Det underlättar att skölja händerna med jämna mellanrum, så klibbar inte smeten fast lika lätt. Rulla till sist kulorna i kakao på ett fat tills de är täckta runt om. Förvaras kallt.
Tips: Det är också fint att doppa tryfflarna i smält choklad. Beräkna cirka 200 g choklad extra om du vill göra detta. Det går också att smaksätta tryffeln med något, till exempel pepparmint, glögg eller en matsked kaffe.

Chokladpraliner med pepparkakskola
1 msk pepparkakskryddor
½ dl strösocker
1 ½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
250 g mörk choklad, mjölkfri
25 st ischokladformar

Bryt chokladen i mindre bitar.
Smält cirka hälften av chokladen i micron eller vattenbad.
Pensla insidan av ischokladformarna med ett tjockt lager smält choklad. Använd till exempel en akvarellpensel. Låt formarna stelna i kylen.
Blanda pepparkakskryddorna med sockret, grädde och sirap i en kastrull.
Låt koka upp och sjuda på medelhög värme till 120 grader. Mät med termometer eller gör kulprovet.
Rör om då och då för att se till att det inte bränns vid, men rör inte om hela tiden.
Lyft av kastrullen från plattan och låt svalna.
Fyll formarna till hälften med kolasmet.
Smält återstående choklad.
Spritsa eller använd en sked för att lägga chokladen som ett ”lock” på kolan.

Tips: Om du smälter chokladen i micron, rör om ofta, ha inte högsta effekt och passa noga så att den inte blir bränd och grynig.

Risbräck
200 g mjölkfri choklad
8 dl puffat ris
Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Blanda den smälta chokladen med riset tills allt ris är täckt av choklad. Bred ut smeten till en tjock kaka på ett bakplåtspapper. Ställ svalt att stelna. Bryt kakan i mindre bitar och förvara torrt och svalt.
Tips: För mer varierad smak är det gott att blanda riset med torkad frukt som hackats i små bitar.

Den här kolan blir vackert guldfärgad, och är lätt att göra:

Saffranskola
1 påse saffran
1dl strösocker
3 dl havregrädde
1 dl ljus sirap

Finfördela saffranet med lite av sockret. Blanda med resten av sockret, grädde och sirap i en kastrull och låt koka upp. Låt sedan sjuda tills smeten är 120 grader eller du kan göra kulprovet. Rör sparsamt i smeten under tiden. Låt kolan svalna innan du häller ut den på en lätt oljad plåt. Skär eller klipp bitar och slå in dem i cellofan.
Tips: Kulprovet innebär att man tar lite smet på en sked och doppar i kallt vatten. Om du kan forma en kula av smeten efter detta är kolan färdig. Om den är rinnig behöver kolan koka lite till.
Det kan vara lite knepigt att få cellofanet att inte vika upp sig igen. Ladda med många små tillklippta tejpbitar så går det lätt att sätta en liten tejp i änden av cellofanbiten även med kolakladdiga fingrar.

En supersnabb kola som även de yngsta klarar av att vänta på!
Femminuterskola
6 msk mjölkfritt margarin
1, 5 dl socker
1,5 dl sirap
4 msk kakao

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka ordentligt i fem minuter. Gör kulprovet för att se om smeten är lagom fast. Häll sedan upp smeten på en lätt oljad plåt. Låt svalna några minuter och skär eller klipp sedan upp lagom stora bitar. Låt bitarna kallna. Slå sedan in dem i smörpapper eller cellofan så kladdar de inte ihop. Förvaras svalt och torrt.

En god kladdkaka med vuxensmak i glasyren. För en mer barnvänlig smak går det naturligtvis bra att utesluta glöggen ur receptet. Allra godast blir den här kakan om den får stå i kylskåpet över natten.

Kladdkaka med glöggtäcke
100 g mjölkfritt margarin
1, 5 dl havregrädde
1/2 dl kakao
2, 5 dl socker
100 g mörk choklad
0,5 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1, 5 dl glutenfri mjölmix

Glöggtäcke:
3 msk glögg
2 dl strösocker
100 g smör
1 dl kakao
1 dl havregrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form med till exempel polenta.
Vispa havregrädde och socker tills sockret börjar lösas upp en aning. Häll i sirapen och fortsätt vispa.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ned i smeten. Smält smöret och låt svalna. Smält chokladen i vattenbad eller micro.
Blanda försiktigt ner chokladen i kaksmeten. Rör därefter i det smälta smöret.
Grädda i nedre halvan av ugnen ca 20 minuter.

Glöggtäcke: Smält smöret och sockret i en kastrull. Rör därefter ned kakaon. Häll i grädden och låt koka upp. Tillsätt glöggen. Koka under vispning tills smeten tjocknar. Låt smeten svalna innan den läggs på kakan. Ställ kakan svalt i några timmar innan den serveras.

Lussebullar krävs till lucia. Med lite träning smakar de här bullarna precis som vanliga. Tänk bara på att degen ska vara lite kladdigare än vanlig vetedeg för att ge saftiga och mjuka lussekatter.

Lussebullar
25 g jäst
75 g mjölkfritt margarin
2½ dl havremjölk
1 påse saffran
¾ dl socker
½ tsk salt
1 ägg (kan uteslutas)
9 dl glutenfri mjölmix
Russin till dekoration
Smula ner jästen i en bunke eller stor skål. Smält margarinet. Tillsätt sedan vatten eller mjölk
och låt det bli fingervarmt, 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig.
Blanda i socker, salt, saffran och 8 dl mjölmix.
Arbeta degen, helst i maskin, i cirka 5 minuter och låt den sedan jäsa i 20 minuter under bakduk. Arbeta därefter degen igen. Tillsätt lite mer mjölmix om den känns för kletig att arbeta med. Mjöla bakbordet med den glutenfria mjölmixen och lägg upp degen på bordet.
Dela degen i 12 lika stora delar och forma dem till lussekatter. Lägg bröden på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck dem med plastfolie och låt jäsa igen i 20-30 minuter.
Pensla med havregrädde och dekorera med russin.
Grädda lussebullarna i 250 °C, cirka 8-10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.
Pepparkakor
2 ½ dl farinsocker
¾ dl vatten
¾ dl ljus sirap
150 g margarin
3 msk pepparkakskryddor
¾ msk bikarbonat
8 dl glutenfri mjölkmix

Blanda farinsockret med sirap och vatten i en kastrull. Låt blandningen koka upp. Lägg i matfettet så att det smälter och låt smeten kallna.
Blanda pepparkakskryddor, bikarbonat och mjölmix i en bunke. Rör i mjölblandningen i den avsvalnade smeten. Arbeta degen i cirka 5 minuter, helst i maskin.
Låt degen stelna i en plastpåse i kylen, gärna över natten.
Ta ut degen och knåda den mjuk på underlag mjölat med den glutenfria mjölmixen.
Kavla degen tunt och ta ut kakor med pepparkaksmått. Lägg över dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175 grader i cirka 5 minuter. Passa dem noga så att de inte bränns!

Tips: Om degen är kladdig, kavla den mellan två bakplåtspapper så fastnar den inte i kaveln. Då kan du dessutom stansa ut kakorna direkt på pappret, pilla bort degen som är mellan dem, och därigenom slippa lyfta över dem. Tänk i så fall på att inte göra dem för tätt eftersom de jäser upp i ugnen! Gör dem heller inte för tjocka, då blir de degiga.
Risgrynsgröt (4 portioner)
2 dl grötris
4 dl vatten
1,5 dl havremjölk
1 dl havregrädde
1/3 tsk salt
2 dl havreglass, vanilj
1 st kanelstång

Koka upp riset med vatten, salt och kanelstång. Låt koka lätt på svag värme tills merparten av vattnet kokat in och riset svällt. Tillsätt lite havremjölk åt gången så att den sugs upp av gröten. Vänd försiktigt ner glassen under omrörning. Låt gröten puttra på svag värme tills den tjocknat.

Recept Susannah Elers