Nanne står på barnens sida

”Artisten Nanne Grönvall har av Astma- och Allergiförbundet utsetts till ambassadör för Barnallergiåret som nyligen invigdes. Hon vill gärna lägga fokus på säkrare mat.
– Det behövs mycket mer kunskap om olika typer av matallergier, säger hon.”

Nanne Grönvall har just lagt sommarens 43 spelningar bakom sig. På resande fot en stor del av året blir det förstås en hel del restaurangbesök, något som kan vara besvärligt för en födoämnesallergiker.
– Det har varit väldigt frustrerande många gånger. Jag får alltid upprepa samma saker, och ändå när maten kommer in så innehåller den ofta mjölkprodukter. Trots att jag tycker jag varit så tydlig och klar som det bara går.
Nanne Grönvall är allergisk mot mjölkprotein. Så har det inte alltid varit, allergin har kommit de senaste åren och ger framför allt svåra magbesvär i form av kramper, om hon får i sig mjölkprodukter.
– Jag blir verkligen dålig och får fruktansvärt ont i magen i ett dygn ungefär. Men jag blir inte så allvarligt sjuk att jag måste till sjukhus.

Okunskap ökar risken. Det är bristen på kunskap som är det stora problemet, anser Nanne Grönvall. Om inte ens människor som jobbar med mat – krögare och restaurangfolk – känner till skillnaden mellan till exempel mjölkprotein och laktos, ja då är det något som är fel.
– Det är väldigt få restauranger som har allergiinformation och det är sällan personalen känner till vad som är mjölkfritt, laktosfritt eller glutenfritt. Jag skulle önska en fullständig innehållsförteckning i menyn, fler och fler ställen har börjat med det, men inte tillräckligt många.
Nanne Grönvall anser också att företag som serverar mat i offentliga miljöer måste ta ett större ansvar. Det kan vara allt från flygbolag till barer och caféer. Med vänner som har betydligt allvarligare allergier än hon själv, bland annat jordnötsallergi, förfasas hon över riskerna som de utsätts för bara genom att vistas i allmänna rum.
– Det finns fortfarande flygbolag som serverar jordnötter på planen. Helt obegripligt med tanke på att det finns så mycket annat de skulle kunna erbjuda istället.
Att ersätta mjölkprodukter hemma i matlagningen är inga problem, tycker Nanne Grönvall som är den enda i familjen med födoämnesallergi (de tre vuxna sönerna har klarat sig helt från allergier, medan maken har pälsdjursallergi). Soja, ris och havremjölk används flitigt. Liksom matlagningsgrädde av soja och olika alternativ till yoghurt.
– Det finns mycket schyssta alternativ numera. Till och med sojavispgrädden är jättegod!

Barn engagerar. När Nanne Grönvall fick frågan om att bli ambassadör för Barnallergiåret var svaret givet. Allergi är ett ämne som uppenbarligen engagerar henne och som hon gärna vill vara med och belysa. Särskilt angeläget är det förstås att det är barn som uppmärksammas det här året, det ligger helt i linje med hennes övriga projekt: bland annat nystartade Nanne Network, en ideell stiftelse som ska hjälpa och bistå barn och ungdomar som har haft det tufft.
Vad innebär din roll som ambassadör för Barnallergiåret?
– Det är i huvudsak det jag gör med dig nu: att informera, prata och belysa ämnet i olika offentliga sammanhang. För media såväl som för allmänheten generellt. Det är viktigt att det ges mer information om alla sorts allergier. När det gäller födoämnesallergi måste särskilt folk som jobbar med mat lära sig skillnaden mellan olika typer av allergier och vad de kan medföra.

Namn: Nanne Grönvall
Ålder: 51
Yrke: Artist, sångerska och låtskrivare
Familj: Maken Peter Grönvall, tre söner 27, 23 och 21 år
Bor: Täby, Stockholm
Allergi: Mjölkproteinallergi

FAKTA

Barnallergiåret 2013-2014 är Astma- och Allergiförbundets särskilda satsning på barn med astma, allergi eller annan överkänslighet under ett helt år. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten i hela samhället, men främst inom skolan och vården. Bakgrunden är Miljöhälsorapporten 2013 som visar att astma bland barn i skolåldern ökade från sex till nio procent mellan 2003 och 2011. Övriga ambassadörer för Barnallergiåret är Sandra Dahlberg, Anders Ekborg och Susanna Alakoski.

Skillnad mellan mjölkallergi och laktosintolerans
Vid mjölkallergi är det proteinet i mjölken man inte tål. Vid laktosintolerans saknas enzymet laktas i tunntarmen som gör att man inte kan bryta ner mjölksockret laktos. En person med laktosintolerans kan äta och dricka laktosfria produkter, medan en mjölkproteinallergiker helt måste utesluta alla mjölkprodukter, även laktosfria sådana.

Text Louise Cederlöf