Marmeladkonfekt av svarta vinbär

Vackert och ljuvligt att ha till julfikat.

1 kg vinbär, svarta (cirka 5 dl puré)
1 påse melatin, fruktpektin (40 g)
4,5 dl strösocker
3 msk glykos
1 msk likör, svartvinbärs-
2 tsk citronsyra

Värm bären i en tjockbottnad kastrull. Mixa dem till ett fruktmos med hjälp av en stavmixer. Passera moset genom en finmaskig sil med hjälp av baksidan på sked tills du har 5 dl fruktpuré.

Häll purén i kastrullen på medelvärme. Blanda i melatin, socker och glykos. Koka utan lock, rör om då och då, tills temperaturen är 107°. När rätt temperatur är uppnådd, dra kastrullen av värmen och blanda ner likör blandat med citronsyra.

Lägg smör- eller bakplåtspapper i form, cirka 20 x 20 cm. Häll upp marmeladen i formen. Låt stelna i rumstemperatur. Täck med plast när den svalnat.

Sockra en skärbräda och stjälp upp marmeladen därpå, sockra ovansidan och skär i bitar i önskad storlek.

Förvara i en lämplig burk med smörpapper mellan lagren, förvaras i rumstemperatur.

Text Tobias & Elsa Holmberg Foto Jens Sølvberg