Majas knäckiga äppelkaka

Den här lättgjorda knäckiga äppelkakan med toscakänsla går fort att svänga ihop och kan serveras både varm och kall. Den går också bra att förbereda och förvara i kylskåp för servering nästa dag, men blir då något mindre knäckig. Den är fri från mjölk, ägg, soja och gluten.

4 äpplen
150 g mjölkfritt margarin
3 dl havregryn (för garanterat glutenfritt: välj ren havre)
2 dl socker
0,5 dl ljus sirap
1,5 dl glutenfritt mjöl
0,5 tsk bakpulver
1,5 msk havremjölk
kanel

Serveras med:
0,5 l havreglass med vaniljsmak

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet i en stor kastrull. Ta av kastrullen från plattan. Blanda i alla ingredienser utom äpplen och kanel i det smälta margarinet.
Skala, kärna ur och skär tunna skivor av äpplena. Lägg äpplena i en smord form och sprid ut en tunn slöja av kanel över dem. Fördela smeten över äpplena.
Grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter eller tills pajen blivit ljusbrun och ytan knäckig.
Låt havreglassen tina något och rör den sedan mjuk tills den har en krämig konsistens. Servera genast till äppelkakan.

Recept Susannah Elers Foto Colourbox