Lättrimmad örtkokt kyckling

Det passar utmärkt att servera denna kyckling till en god sallad. Ringla gärna även över en skvätt olivolja för extra smak.

1 stor kyckling (1,7-1,8 kg, gärna majskyckling)
2,5 msk salt
cirka 2 liter vatten
5 svartpepparkorn
1 liten purjolök i bitar
3-4 kvistar persilja
1-2 kvistar färsk koriander och citronmeliss
1 tsk små blad av färsk timjan

Dela kycklingen i halvor. Gnid in saltet och lägg kycklinghalvorna i en plastpåse. Låt stå i kylskåp ett dygn. Vänd på påsen en gång.
Koka upp vattnet i en gryta och lägg ner kycklinghalvorna. Vattnet ska täcka. Koka upp och lägg ner peppar, lök och örter. Sjud i 30 minuter. Låt kycklinghalvorna ligga kvar i kokspadet och kyl ner hela grytan i kallt vatten. Ta upp den kalla kycklingen, ta bort skinn och ben. Skär den i skivor eller bitar. Servera med en sallad och lite god olivolja. Kokspadet är för salt att använda till sås.

Text Matilda Göransson Foto Kent Jardhammar