Låt julen smaka

Julens alla helgdagar ger många tillfällen att njuta av livets goda. Passa på att laga läckra desserter med smak av det som hör julen till – kanel, kryddnejlikor, choklad och apelsin…

Kanel & aniskryddad chokladcrème

1dl havredryck
1,5dl Oatly iMat
1st kanelstång
4st stjärnanisblommor
0,5dl strösocker
4st äggulor
150g mörk choklad, mjölkfri

Hacka chokladen fint.
Koka upp dryck och iMat med kryddorna och låt dra 10 minuter.
Vispa samman gulor och socker.
Koka upp kryddorna på nytt och häll den i äggsmeten under omrörning.
Värm blandningen till 80° c och sila den över den fint hackade chokladen.
Rör till en jämn smet och mixa med stavmixer till en helt slät konsistens.
Häll upp i valfri form och ställ in i kyl för att serveras kall.

Saffransplättar med glögg-russinsås

1pkt färdig pannkakssmet
2msk Oatly iMat
1pkt saffran
0,5dl strösocker
vegetabiliskt fett

75g strösocker
4st äggulor
4dl Oatly iMat
1st paket med glöggkryddor
1dl russin
1dl glögg

Värm 2 msk iMat med saffranen, så den fäller ut sin smak och färg.
Blanda sedan det med pannkakssmeten.
Tillsätt sockret och mixa allt innan gräddningen påbörjas.
Vispa ägg, socker pösigt.
Koka upp 4 dl iMat och glöggkryddorna, låt vila 10 min och koka upp på nytt. Slå Slå den varma vätskan över äggsmeten och rör om samtidigt.
Sjud blandningen till en tjock sås ca 80°c, viktigt att man rör kontinuerligt.
Kyles snabbt med vispning då och då.
Silas innan den blandas med russinen.
Koka russinen med glöggen tills vätskan nästan har försvunnit.
Låt svalna och blandas med glöggsåsen.

Chokladcocosbollar

150g mörk choklad, mjölkfri
6 msk Oatly iMat
300g florsocker
150g cocosflingor
riven mörk eller vit choklad, mjölkfri

Smält chokladen i vattenbad.
Blanda i iMaten.
Arbeta in florsockret lite i taget.
Ta sedan i cocosflingorna.
Låt svalna till formbar konsistens.
Forma bollar och rulla dessa i den rivna chokladen.

Fikon & chokladtryffel

100g torkade fikon
1,5dl Oatly iMat
250g mörk choklad, mjölkfri
balsamico vinäger

Skär bort stjälkens fäste om den finns kvar.
Tärna i allt i 6x6mm och lägg i bunke.
Häll på vinäger så att det precis täcker, låt stå i kyl till nästa dag.
Hacka chokladen i mindre bitar.
Koka upp iMaten och slå den på chokladen, rör snabbt ut det till
en jämn smet.
Ta i fikontärningarna utan vätska och låt det svalna innan det hälles upp
i lämplig form.
Ställ in kyl och skäres upp när den kallnat helt.

Pepparkaksmousse med portvinskokta julfrukter

4dl Oatly vaniljsås
75g pepparkakor, mjölkfri
2msk Oatly iMat
2st gelatinblad

4dl portvin, rött
2dl vatten
1dl strösocker
10st torkade aprikoser
10st torkade katrinplommon
5st torkade fikon, delade
1dl russin
1st lagerblad
1st kanelstång

Lägg gelatinbladen i blöt.
Krossa pepparkakorna till ett fint mjöl.
Vispa vaniljsåsen och tillsätt pepparkaksmjölet.
Smält gelatinbladen i iMaten och tillsätt i den vispade såsen.
Häll upp i valfri form och kyl minst 4 timmar.

Koka ihop portvinet tills hälften återstår.
Tillsätt vatten, socker och kryddor.
Koka upp på nytt och tillsätt frukterna.
Låt koka sakta i ett par minuter och låt dem svalna i vätskan.
Sila av vätskan och koka samman den till häften.
Tillsätt den till frukten på nytt och kyl.
Detta kan göras flera dagar förväg.

Vaniljgratinerade Clementiner

75g strösocker
4st äggulor
4dl Oatly iMat
1st vaniljstång
farinsocker

4st clementiner

Vispa ägg, socker pösigt.
Koka upp iMaten med vaniljens korn och stång.
Slå den varma vätskan över äggsmeten och rör om samtidigt.
Sjud blandningen till en tjock sås ca 80°c, viktigt att man rör kontinuerligt.
Kyles snabbt med vispning då och då.
Denna sås kan göras i förväg.

Skär clementinerna skinnfria och låt dem rinna av i en sil.
Skiva dem i tunna skivor och fördela dem i fyra ugnsfasta djupa skålar.
Häll ett jämnt lager av såsen över skivorna och strö över farinsocker.
Gratinera under grillen tills en gyllenbrun yta täcker såsen.

Saffransparfait med tranbärskompott

5st äggulor
1,2dl strösocker
2dl Oatly vaniljsås
1pkt saffran
2dl Oatly iMat
1msk citronsaft
1msk vodka

1pkt frysta tranbär eller färska
strösocker

Ta 2 msk iMat värm upp med saffranet tills smak och färg fälls ut.
Låt svalna något och blanda därefter med resterande imat.
Vispa gulor, socker till en pösig smet.
Vispa vaniljsåsen fluffig och tillsätt den i äggsmeten.
Blanda samman sås och smet.
Ta citronsaften i iMaten och rör om så den tjocknar en aning
Blanda samman dem två smeten och smaksätt med vodkan.
Häll upp i bröd eller tårtform och frys omgående.
Bör göras ett dygn i förväg.
Koka tranbären och tillsätt socker efter egen smak.
Serveras ljumna eller kalla till.