Lasagne

Recept på vegetarisk lasagne. Det går att byta ut såserna mot köttfärssås om man hellre vill ha det i sin lasagne.

4-6 portioner

Sås 1:
1 pkt Oatley iMat
1 msk potatismjöl
1 pkt bladspenat
cirka 1 dl champinjoner skurna i små tärningar
salt, peppar och ev muskotnöt.

Häll iMat i en kastrull, vispa ned potatismjöl och koka under omrörning i cirka 3 minuter. Hacka spenaten om det är hela blad, tillsätt spenaten och champinjonerna i såsen, krydda tills du tycker det smakar gott.

Sås 2:
1 burk krossade tomater
1 dl kokta röda linser eller majskorn
salt, peppar och ev. basilika eller oregano

Vit sås:
6 dl solhavre eller ricedream
4 msk glutenfri mjölmix
salt och peppar

Häll solhavre/ricedream i en kastrull och vispa ned mjölmixen. Koka under omrörning i cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Jag vet, av egen erfarenhet att det inte alltid är så lätt att hitta färdiga lasagneplattor som alla kan äta. Vi har aldrig lyckats hitta några så för er som heller inte hittat det kommer här ett ganska lätt recept på plattor som ni kan göra själva.

Lasagne plattor:
1 dl. glutenfri mjölmix, grov eller fin väljer du själv
0,5 dl vatten
0,5 tsk salt
(1 tsk äggersättning eller 1 äggula)
glutenfri mjölmix till utkavling

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt sedan vattnet, rör till en fast deg. Ta upp på mjölat bakbord och kavla till en rektangulär cirka 2-3 mm tunn platta. Skär plattan i cirka 10 gånger 10 cm stora plattor.
Hit kan du förbereda och du kan stoppa plattorna i frysen, men lägg bakplåtspapper emellan för att de sedan ska kunna gå att ta isär. Därför kan det vara idé att göra dubbel sats och ha i frysen för att slippa detta moment nästa gång. Eller så kan du koka upp annan pasta och varva med vitsås, köttfärssås och kokt pasta för att förenkla rätten.
Nu är det dags att lägga ihop lasagnen och då är det bra att göra så här: Smörj en ugnsfast form med mjölkfritt margarin. Täck botten med vit sås. Täck med lasagneplattor och sås 1. Varva ytterligare 2 -3 gånger, varannan gång med sås 1 och varannan gång med sås 2 och lasagneplattor, beroende på hur vid form du har. Täck sedan med resten av vitsåsen.
Grädda i ca 45 min i 225 graders varm ugn, men använder du hemgjorda lasagneplattor räcker det att lasagnen står i ugnen i cirka 20 minuter.
Naturligtvis kan dessa såser bytas ut mot köttfärssås för en mer traditionell lasagne.

Foto Colourbox