Lantpaté med saffranslök

Den gula saffranslöken sticker ut på julbordet och är en smakupplevelse tillsammans med lantpatén.

1 gul lök, finhackad
margarin
100 g kokt och skalad potatis
2 råa potatisar, halverade
1 vitlöksklyfta
1 tsk kummin
1 tsk timjan
50 g kycklinglever
200 g blandfärs
80 g tärnad bacon

Stek löken i lite margarin på medelhög värme tills gyllenbrun. Blanda lök med potatis, vitlök, kryddor, kycklinglever och blandfärs och mal i köttkvarn. Stek bacon och rör ner i smeten. Sätt ugnen på 150 grader. Fyll en smord form och ugnsbaka i vattenbad i ca 45 min. Låt kallna och servera med saffranslök och röd gelé eller cumberlandsås.

Saffranslök 1 burk syltlök lite margarin 1 pkt saffran Häll syltlökar i ett durkslag och låt dem rinna av. Stek syltlökar i margarin i stekpanna på medelhög värme. Tillsätt saffran och rör om väl. Servera till lantpatén.

Tobias Holmberg Foto Jens Sølvberg