Langos – friterat bröd

På bordet i Budapest!

(16 st)
1/2 paket jäst, 25 g
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 liten kokt potatis
7 dl vetemjöl + mjöl till kavling

Fritering:
7 dl olja

Lös jästen i vattnet.
Tillsätt salt, mosad potatis, vetemjöl och arbeta upp en blank, mjuk deg.
Låt jäsa den ca 30 minuter. Förbered tillbehören under tiden.
Rulla ut degen och dela den i 16 bitar. Rulla bullar som kavlas ut med mjöl till 20 cm långa ovaler. Låt dem ligga medan oljan hettas upp i en kastrull.
Prova att oljan är het nog med en liten degbit. Fritera snabbt en lango åt gången, vänd och ta upp med ett par gafflar.
Låt langon mellanlanda på dubbelt hushållspapper, innan den läggs upp på fat med pappersservett.

Välj ett eller flera tillbehör:
Vitlökssmör – pressa ned ett par vitlöksklyftor i smält smör, servera med pensel
Hackad rå lök
Sik- löj- eller annan rom.
Gräddfil
Isbergssallad och gurka

Foto Colourbox