Kom ihåg medicinen

Handen på hjärtat, brukar du glömma att ta din astma- och allergimedicin då och då? I så fall är du långt ifrån ensam. Här delar allergiläkaren med sig av sina bästa knep för att komma ihåg att ta sin medicin till barn och unga.

För att komma komma ihåg att ta din medicin ska det framför allt vara så roligt och lätt som möjligt. Och det viktigaste av allt: Du tar den för att må bra och slippa känna av astman och allergin.
Det kan vara jättesvårt att komma ihåg att ta läkemedel flera gånger om dagen. Det kanske är lättare att komma ihåg om du tar dem i samband med regelbundna vanor, till exempel tandborstning, frukost, kvällsmål eller läggdags.

Lätt att slarva

Astmapatienter ordineras för det mesta regelbunden medicinering, vilket i regel innebär en dos morgon och kväll. Tar man dem så mår man oftast bra och slipper symtom. Men å andra sidan blir det självklart lätt att glömma förebyggande medicin då: ”Jag mår ju bra, så varför ska jag ta medicin?”. Ett dilemma alltså. Kent Åke Henricson är allergolog vid Barn- och ungdomsmottagningen på sjukhuset i Halmstad och väl medveten om detta problem. Även om han när han frågar sina patienter så gott som alltid får svaret ”ja” på frågan ””tar du din medicin””, så vet alla att det är lätt att glömma. Vid mer ingående frågor visar det sig ofta att det kanske slarvas lite då och då, menar han. Då kan det hända att astmasymtomen kommer, kanske på idrottslektionen eller vid något annat tillfälle, och man mår tyvärr inte så bra som man skulle kunna.
– Som läkare är jag angelägen om att patienterna ska klara av att göra allting som sina kamrater, och inte känna sig hindrade på grund av astman. Därför är det viktigt att de behandlar sig så som vi kommit överens om.

Tjatiga föräldrar

Kent Åke Henricson provade själv att ta medicin morgon och kväll i en månad, så han vet hur lätt det kan vara att glömma:
– Det gick bra tre dagar (sex doser), sedan missade jag, konstaterar Kent Åke, som har full förståelse för att astmabarn som inte känner symtom inte heller kommer ihåg sin medicin.
Han tillägger att i de familjer där föräldrarna påminner barnen går det oftast bättre men de riskerar att hamna i en irriterad tjatsituation.

Eftersom Kent Åke märkt att många barn och ungdomar har svårt att klara att ta sina mediciner, och missar för ofta, försöker han hjälpa dem på traven. Här är några tips från Kent Åke för att komma ihåg att ta sin medicin.

  • Det är bra att koppla medicinen till regelbundna vanor, så att den blir en del i vardagen.
  • Att placera medicinen vid tandborsten är ett bra knep som ofta fungerar, dessutom kombinerar man medicineringen med munsköljningen, som ju rekommenderas om medicinen innehåller kortison.
  • Alternativt kan man placera medicinen i köket, det är ett sätt som också brukar fungera, och som Kent Åke själv provade. Då kan man dessutom bli påmind av andra familjemedlemmar, men man glömmer kanske munsköljningen.
  • Sedan finns det en massa bra metoder där varje barn har sitt eget knep. En kille visade Kent Åke att han ställde in alarmet på sin mobil när det var dags att ta astmamedicinen.
    För lite yngre barn kan man kanske knyta fast en inhalator runt halsen på en nalle, och ge mjukdjuret en ”låtsasdos” innan barnet får sin medicin.
  • En påminnelse via sms är inte så dumt. Många ungdomar har idag en egen mobiltelefon och för dem är sms-meddelanden en självklarhet. Några läkemedelsbolag har insett att behovet finns och har tjänsten på sina hemsidor.
    Företaget Glaxo Smith Klein (som står bakom sidan www.barnastma.nu ) har www.astmasms.se (som för närvarande är under omarbetning, men enligt företaget ska vara i funktion senare i år). Då anmäler man sig genom att logga in med ett lösenord och skriver in medicinens varunummer som står på förpackningen. Företaget Schering-Plough, som står bakom hemsidan www.allergi.nu, kommer också erbjuda gratis sms på webbsidan.
  • Föräldrar kan behöva skicka sms.
  • Familjeråd. Samla hela familjen och diskutera ”hur ska vi göra för att Kalle eller Lotta ska komma ihåg att ta astmamedicinen?”.
  • På apoteket finns en talande pillerdosa, som heter Dosis. Den är till för mediciner i tablettform.
  • All form av rolig teknik som är programmerbar, som till exempel en klockradio som spelar, är bra.
  • Prata med folk i sin närhet, med kompisar, lärare, tränare och andra vuxna, som också kan hjälpa till att påminna.

Lycka till!

Text Anna Olsson