Kenneth längtar efter en god biff

Kenneth Törnqvist fick återkommande allergireaktioner i flera år utan att förstå av vad. Först när han hade turen att komma till rätt läkare uppdagades problemet.

– Första gången det hände var 2001, det var sista helgen på semestern. Jag vaknade sent på natten och upptäckte att jag hade nässelutslag runt anklarna och i kalsongpartiet. Jag förstod inte alls vad det var. Sedan hände det där mellan fem och femton gånger per år de följande åren.
Reaktionerna blev allt värre, förutom nässelutslag kom svullnader under armarna och mellan benen. En gång, när även ansiktet svullnade upp, åkte han in akut.
– Efter den händelsen gick jag till en allergispecialist på Sophiahemmet för utredning. Det togs en massa prover, men man hittade ingenting.
Kenneth funderade förstås själv över vad det kunde vara han inte tålde. Han tyckte att reaktionerna kom oftare under sommaren. Kunde det vara något i grillmarinaden, eller var det kombinationen vin och något annat som utlöste besvären? Han kunde inte se något tydligt mönster.

Svårt att andas. För tre år sedan, sommaren 2010, hade familjen ätit korv Stroganoff. Kenneth började få en obehagskänsla, som han vid det här laget hade lärt sig att känna igen. Han tog en Betapred-kur på 10-12 tabletter direkt efter maten och en kur till innan han gick och lade sig. Han lyckades somna men vaknade i de tidiga morgontimmarna.
– Jag var toksvullen i ansiktet och halsen hade också börjat svullna, det var jobbigt att andas. Det här råkade också vara på semestern och vi var ute på en ö. Jag kände att jag var tvungen att ta mig in till akuten så fort som möjligt, annars skulle det bli ambulanshelikopter.
Kenneth lyckades ta sig för egen maskin till Södersjukhusets akutmottagning. Väl där fick han behandling för akut allergireaktion, bland annat adrenalinspruta. Han fick sedan en remiss till allergologen Maria Starkhammar.

Äntligen svar. En ny omgång prover togs och eftersom han denna gång hade turen att komma till en läkare som kände till sambandet mellan kolhydraten alfa-gal och köttallergi kunde det äntligen konstateras vad han led av. Kenneths prover visade höga halter antikroppar mot just alfa-gal.
Forskare har upptäckt att antikropparna bildas hos en del människor efter att de blivit fästingbitna. Kenneth har alltid haft flera fästingar varje sommar.
– Efter det att jag fick beskedet har jag inte ätit en smula kött, säger Kenneth.
Maria Starkhammar har upprepade gånger frågat om han inte känt ett tryck över bröstet i samband med sina allergireaktioner, men han har svarat nej på den frågan. Till sist kom han på att det brukade kännas ungefär som om han svalt en för stor tugga, att något satt som en klump i halsen. Det var den känslan Maria Starkhammar frågat efter, bara uttryckt på ett annat sätt. Det är nämligen ett vanligt symtom för den här formen av allergi, liksom problem med magen.
– Jag hade inte tänkt närmare på om jag hade problem med magen, för mig var det normalt. Men efter att jag slutat äta kött förstår jag att det inte var bra förut. Jag har inte heller haft den minsta lilla allergireaktion.

Saknar kött. Kenneth är förstås glad över att må så mycket bättre och att slippa de obehagliga reaktionerna, men han saknar att inte kunna äta kött.
– Det är skittråkigt rent ut sagt. Det var ju så enkelt förut, när man ville äta något gott en fredagskväll så stekte eller grillade man en bir kött och så var det fest.
– Det är stressigt i vardagen också, det är jobbigt att laga två olika maträtter, en till mig och en till resten av familjen. Jag som trodde att allergin skulle ha något gott med sig, att jag skulle gå ner i vikt. Det har blivit tvärt om, det blir mycket mackor istället för mat.
Som tur är går det bra att äta fisk och fågel. Han har upptäckt att strutskött är det som mest liknar nötkött i konsistens och smak.
– Jag ligger nog bland topp tre av privatkunderna hos strutsuppfödaren utanför Stockholm, säger Kenneth Törnqvist med ett skratt.

Namn: Kenneth Törnqvist
Ålder: 45 år
Familj: Fru och två tonårssöner
Bor: Stockholm
Allergi: Kött från däggdjur. Deltar i en studie om sambandet mellan alfa-gal och köttallergi.

Text Lena Granström