Kanelbullar med xantangummi

Att baka med xantangummi ger en fluffig konsistens. Men läs på förpackningen vad det är framställt av, det kan vara till exempel majs, vete eller soja.

150 g rismjöl
50 g majsmjöl
150 g potatismjöl
100 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
75 g smör
350 g mjölk
20 g jäst
10 g xantangummi
10 g fiberhusk

Fyllning

150 g rumsvarmt smör
250 g strösocker
25 g kanel

Dekoration

1 ägg
pärlsocker

rismjöl till utbakning
pappersformar

Lägg alla ingredienser utom fiberhusk och xantangummi i en bunke. Vispa med elvisp eller vingen till degblandaren i cirka 5 minuter. Tillsätt fiberhusken och xantangummit och vispa i ytterligare 2 minuter så det blandas väl. Låt degen jäsa i en bunke övertäckt med plast i 1,5–2 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat underlag. Kavla eller tryck ut till en rektangel. Blanda kanel, socker och smör och bred över degen. Rulla ihop degen från långsidan och skär den i 20 bitar. Lägg bullarna i formar och låt jäsa ytterligare cirka 1 timme.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Värm under tiden ugnen till 200 grader. Grädda i cirka 15 minuter.

Tips

Byt ut kanelen i fyllningen mot nystött kardemumma eller skrapa ur fröna ur en vaniljstång och blanda med smöret och sockret.
Om du är allergisk mot mjölk kan du byta ut den mot havremjölk och smöret mot mjölkfritt margarin. Är du äggallergisk kan du pensla bullarna med havremjölk eller havregrädde.

Receptet är från boken “Nytt fikabröd” av Jessica Frej och Maria Blohm.

Recept Jessica Frej & Maria Blohm Foto Christina Sundien