Kampen som aldrig tar slut

Väggar och golv i Catarina Adelsmarks lägenhet är fulla av giftigt mögel. Trots att både hon och dottern blivit sjuka tvingas de bråka för att bli evakuerade.

Familjen Adelsmark bor i en trerumslägenhet i Eriksberg i Uppsala. Dottern Tess är sedan tidig ålder överkänslig mot mögel efter att familjen under några år bodde i fuktskadade lägenheter.
– I en av lägenheterna trängde det ut fukt genom väggen, säger Catarina. Hade jag vetat vad jag vet i dag hade jag flyttat därifrån direkt. Jag klagade flera gånger men fick bara svaret att det inte fanns några fuktskador. Till slut förstod jag att det måste vara något eftersom varje gång vi var borta från lägenheten blev min dotter bättre.
Efter åtta månader började väggen i badrummet bukta ut. Det visade sig att det läckte vatten från en ledning. Catarina hade hela tiden haft rätt. Skadan hade dessutom funnits länge.

Efter en del turer lyckades Catarina slutligen få tag i en lägenhet som inte var fuktskadad i ett annat område. Dottern Tess blev med tiden bättre och familjen levde ett vanligt liv under många år.
– Jag trodde aldrig samma sak skulle kunna hända oss igen, säger Catarina.
För åtta år sedan valde familjen att byta lägenhet för att komma närmare stan. Catarina kontaktade Uppsalahem och försäkrade sig om att det inte fanns några problem med fukt eller mögel i den nya lägenheten.

En mardröm

Familjen trivdes och dottern mådde bra ända tills för två år sedan. Då installerades ett nytt ventilationssystem i huset och mardrömmen kom tillbaka.
– Plötsligt var det som om luften blivit fuktig och stod stilla, säger Catarina. Jag tänkte att det var något som blivit fel. Jag pratade med grannen och de sa samma sak.
Catarina kontaktade Uppsalahem och bad dem kontrollera att ventilationen verkligen fungerade. Enligt lagen är hyresvärden skyldig att kontrollera och åtgärda bostaden om det finns indikationer på att inomhusmiljön är ohälsosam.
– Jag fick en lapp i brevlådan där det stod att de kollat fläkten och att allt var som det skulle, säger Catarina. Men de kom aldrig in hit till oss och mätte eller kollade något.
Efter en tid började det sprida sig en unken stickande lukt i lägenheten och periodvis även i trapphuset. Catarina drabbades av en besvärlig huvudvärk och en extrem trötthet. Dottern Tess fick astamanfall, utslag, sår, ögonen svällde igen, läpparna svällde upp och allergin förvärrades.
– Så fort vi var borta en tid från lägenheten blev vi båda bättre, säger Catarina. Då förstod jag att något inte stod rätt till. Vissa dagar när det varit som värst har vi varit tvungen att sova i en föreningslokal här i närheten bara för att få vila eftersom vi blir helt slut.
Catarina kontaktade Uppsalahem gång på gång men inget hände.
– Jag fick prata med en områdeschef som i princip föreläste för mig om problemen med allergiker som var överkänsliga och hela tiden överreagerar på alla möjliga saker. Det var allt från grannens katt till matos. För mig kändes det helt bisarrt. Vi hade ju bott här och i andra lägenheter i flera år utan att ha några bekymmer. Varför skulle min dotter plötsligt utan anledning ha blivit extremt överkänslig.

Avslöjande provtagning

De tidigare erfarenheterna gjorde att Catarina stod på sig. Till slut, med stöd från den lokala Hyresgästföreningens ordförande, lyckades hon få bostadsföretaget att ta prover i lägenheten. Inledningsvis kontrollerade och sanerades dotterns rum. Eftersom familjen fortfarande kände av besvären särskilt när de vistades i köket begärde Carina att de skulle kontrollera resten av lägenheten. Men inget hände. Slutligen, efter att Catarina hade kontaktat bovärden gång på gång, togs det prover i resten av lägenheten. Även denna gång hade Carina rätt. Proverna visade att det fanns flera olika sorters giftigt mögel i både golv och väggar.
Efter proven tagits i lägenheten begärde Catarina att få en kopia på provsvaret, men fick nej. Inte förrän hennes pappa skrev ett skarpt brev till Uppsalahem gick de med på att lämna ut resultaten. När kopian med provsvaren kom visade det sig att läget är allvarligare än Catarina hade trott.
– När jag läst svaret och kollat upp vad mätvärdena betydde då kände jag att jag fått nog, säger Catarina. Jag ringde direkt till Fredrik Holm som är vd. Han ordnade med hotellrum så vi kunde flytta ut och lovade oss en evakueringsbostad så snart som möjligt. Nu hoppas jag att de håller vad de lovar den här gången.

Farliga mögelgifter

Nyligen slog forskaren Erica Blom på Lunds Universitet larm. Det har visat sig att mögelgifter i fuktskadade hus är farligare än man tidigare trott. De kan vara skadliga även i mycket små mängder. I flera intervjuer säger Erica Blom att så fort mögel upptäcks i en bostads bör den saneras.
Någon förklaring till varför Uppsalahem väntat så länge med att ta prover i familjen Adelsmarks lägenhet finns inte. Men enligt företagets vd Fredrik Holm tas de här problemen på största allvar. Varför företaget då inte velat åtgärda familjen Adelsmarks lägenhet från början kan heller han inte förklara,
– Det har ju gjorts en del men jag kan tyvärr inte svara på varför det tagit sådan tid, säger Fredrik Holm. Vi har inte så särskilt mycket fuktskador i det här området och det är kanske därför man inte tagit problemet på allvar.

Trots 14 000 lägenheter

Någon evakueringslägenhet har Uppsalahem inte heller kunnat erbjuda Catarina, under de nästan två år som gått. Trots att företaget äger och förvaltar över 14 000 lägenheter. Det finns inte heller någon förklaring på varför företaget inte direkt flyttat familjen från lägenheten när det stod klart att det var hälsovådligt att bo där.
– Jag kan tyvärr inte svar på varför det inte tidigare fungerat med evakueringen av familjen men vi arbetar för att lösa det här, säger Fredrik Holm. Vi har lovat familjen en likvärdig lägenhet. Men det kan ta tid eftersom vi har en policy att vi inte ska ha några tomma lägenheter. Det är svårt att hitta någon då vi inte heller kan garantera att det inte varit pälsdjur eller rökare i lägenheten, vare sig permanent eller på besök.

Skolarbetet lidande

Dottern Tess säger att det är skönt att äntligen komma bort från lägenheten, eftersom hon hela tiden blev sämre och sämre. Allergierna blev värre och värre.
– Det här har gjort att jag är borta en hel del från skolan, säger hon. Jag hoppas att jag kommer att bli bättre fast det kommer nog att ta tid. Det som varit mest jobbigt är att det ständigt kliar över hela kroppen. Ibland slår det upp stora bulor på armarna.
Enligt forskaren och läkaren Berit Edvardsson, som under flera år följt och studerat patienter med sjukahussymtom är det viktigt att den som drabbas så fort som möjligt byter miljö och att bostaden renoveras.
– Vår undersökning visar att om en sanering blir ordentligt gjord, kan de flesta som blivit sjuka flytta tillbaka utan att symtomen kommer tillbaka, säger hon. Men ju längre en person vistas i en sådan här miljö desto svårare är det att komma igen.
Susanna Skogsberg, jurist på Hyresgästföreningens Riksförbund, är av samma uppfattning:
– Det svåraste fallet är när man inte vet vad det är som gör att hyresgästerna blir sjuka och fastighetsägaren inte vill ta problemet på allvar och vägrar att göra något. Att hyresgäster av psykiska skäl skulle börja må dåligt och få allergiska besvär stämmer inte. Problemet är att det är svårt att kunna bevisa att människor blir sjuka av fukt och mögel eftersom det inte finns några gränsvärden.
Oavsett hur problemen i ett hus uppstått är det fastighetsägarens skyldighet att se till att de boende inte utsätts för hälsorisker. Det innebär att fastighetsägaren är skyldig att kontrollera om det finns brister. Finns det mögel, fukt eller något annat som kan vara skadligt för människors hälsa måste det omgående åtgärdas.

Oviss framtid

För familjen Adelsmark är framtiden fortfarande oviss. De bor idag på hotell i väntan på en evakueringslägenhet.
– Veckan innan vi flyttade blev en lägenhet ledig i området som skulle ha passat oss men den gick vidare till bostadskön, säger hon. Det känns som om vi blir straffade för att vi varit besvärliga. Fast för mig handlar det enbart om min dotters hälsa. Jag kan inte ge upp så länge den står på spel.

Misstänker du att något i din bostad ger sjukahussymtom?

1. Dokumentera genom att skriva upp och ta bilder av skador i bostaden, exempelvis av fukt- och mögelfläckar. Har någon i familjen drabbats av allergiska reaktioner med svullnader, svåra eksem, utslag eller dylikt är det också viktigt att ta bilder, begära intyg och notera datum.
2. Kontakta fastighetsägaren både skriftligt och muntligt. Kräv att det görs en ordentlig kontroll av bostaden. Skriv upp datum och notera vem du talat med.
3. När kontroller gjorts kräv att få veta vilket typ av undersökningar som gjorts och begär kopior på provsvar.
4. Om hyresvärden inte gör några kontroller eller struntar i att vidta åtgärder om det visar sig att det finns brister i bostaden kontakta miljöförvaltningen, både skriftligt och muntligt. Redovisa vad som hänt och begär att de ålägger hyresvärden att vidta åtgärder. Är du medlem i Hyresgästföreningen bör du kontakta dem. De kan driva ditt ärende.
5. Har någon i familjen blivit allvarligt sjuk kontakta din husläkare och begär att få en remiss till enheten för Arbets- och miljömedicin, där de kan bedöma om familjens hälsoproblem kan bero på bostaden.
6. Kontakta åter hyresvärden, redovisa brister i bostaden och eventuella läkarintyg. Begär att få en evakueringsbostad fram tills att lägenheten är sanerad. Om ingen åtgärd vidtas trots detta kontakta miljökontoret och begär att de agerar.

Bra länkar

Sjuka hus
Arbetsmiljöverket om sjuka hus
Handlingsplan för att hantera sjuka-husproblem
Mögel och bakterier
Ny forskning av Erica Bloom
Forskning om sjuka hus

Problemen nonchalerades – nu kräver de ersättning

I över fyra år bodde Mona Svensson och hennes dotter i en mögelangripen huslänga i Gunsta i Uppsala.
– Jag kände redan när vi flyttade in att det luktade lite konstigt, säger Mona. Efter ett tag började det växa mögel i fönstren.
Bekymren fortsatte. Både Mona och dottern fick problem med svullnader, utslag, besvärliga eksem och astma. Även familjens hundar drabbades. Deras ögon svullnade så kraftigt att Mona tvingades kontakta veterinär.
– De hade varit flera översvämningar och problem med avloppen, säger Mona. När vi till slut fick dem att börja ta prover visade det sig att det fanns flera olika sorters mögelbakterier i husgrunden.

Barnläkaren Fredrik Cederblad ansåg att Monas dotter visade allvarliga tecken på sjukahussymtom. Enheten för Arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset kontaktades. De gjorde en undersökning av inomhusmiljön i bostaden.
– Med stöd från dem, läkaren, juristen på Hyresgästföreningen och en massa intyg lyckades jag till slut få bostadsföretaget att ordna en evakueringsbostad, säger Mona. Sedan vi flyttat har eksemen och en stor del av min dotters allergier försvunnit.
Enligt lagen har en hyresgäst rätt till sänkt hyra om det finns brister i bostaden som gör att de inte kan använda den fullt ut. Därför kräver nu familjen hyresreducering från 2004. Men bostadsföretaget nekar nu till att det funnits brister.
– Nästa steg blir att driva ärendet vidare till tingsrätten om hyresgästen vill göra det, säger Susanna Skogsberg jurist på Hyresgästföreningen

Text Karin Rutström

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php