Kålrotslåda med ingefära

Ät kålrotslådan som den är eller med en bit julskinka.

400 g kålrot, skalad och skuren i bitar
1 liter grönsaksbuljong
0,5 dl havregrädde
1 tsk apelsinhonung eller valfri sort av honung
1 tsk malen ingefära
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 msk margarin råsocker

Koka kålrotsbitarna i grönsaksbuljongen i cirka 30 minuter tills de är helt genomkokta. Sila av buljongen. Stöt kålrotsbitarna grovt och blanda ner havregrädde, apelsinhonung, ingefära, salt och kryddpeppar. Smörj en ugnsfast form med margarin och lägg moset däri. Strö lite råsocker över och grädda i ugn i 30 minuter på 200 grader tills kålrotslådan fått en gyllenbrun färg. Servera gärna till julskinka eller andra fläskrätter.

Tobias Holmberg Foto Jens Sølvberg