Kall blomkålsoppa med nudeltrassel

Soppa av blomkål som serveras kall, gärna med parmaskinkachips och glasnudlar till.

Blomkålssoppa

1/2 blomkålshuvud
1 gul lök
1 msk rapsolja
2 dl buljong (från kycklingkoket)
0,5 dl havregrädde
1 tsk pressad citron
salt
peppar
gräslök
Ett par skivor skinka av parmaskinkatyp. Ansa och dela blomkålen i mindre buketter. Skala och hacka löken grovt. Fräs lök och blomkål i oljan i en kastrull utan att de tar färg. Häll i buljongen, koka upp och sjud tills blomkålen är mjuk, cirka 15 minuter. Häll i grädden och mixa soppan slät med stavmixer. Smaksätt med citron, salt och peppar.
Torka skinkan i ugn 225 grader i 5 minuter. Håll uppsikt över skinkan så att den inte blir bränd. Låt svalna.

 

Friterade glasnudlar.

glasnudlar*
2 dl rapsolja
Hetta upp oljan till 180 grader i en gryta eller kastrull, lägg ett par strån av nudlarna i taget i olja under cirka 30 sekunder, lyft upp och lägg på hushållspapper och salta lätt. Nudlarna sväller snabbt upp och blir puffiga.
Vid servering häll upp soppan portionsvis till exempel i ett högt glas, klipp lite gräslök över soppan och sätt en ”tuss” glasnudlar på toppen. Servera med parmesanchips till.

*Glasnudlar innehåller mungbönsmjöl, potatisstärkelse, vatten, modifierad stärkelse (tapioka)

Recept Linda Svensson