Julmaten

Kanel, ingefära och saffran. Visst hör dessa kryddor julen till. Men frågan är om inte kryddnejlika är julkryddan nummer ett. Den sprider verkligen en doft av jul i hela huset. Även om du inte tål dessa kryddor kan du förhoppningsvis hitta mat som just du förknippar med julen bland dessa recept.

Sockergriljerad julskinka med kryddnejlikor

Griljering:
2 msk farinsocker
ca 30 kryddnejlikor eller små kvistar av rosmarin

Tillaga julskinkan enligt texten på förpackningen. Använd köttermometer som sätts i med spetsen i skinkans centrum. Tillaga skinkan till 70-75º innertemperatur.
Sätt ugnen på 175º. Tag bort nätet på skinkan men låt svålen sitta kvar. Skär ett rutmönster i svålen. Vik upp ett hörn i varje ruta och sätt i en hel kryddnejlika eller små kvistar rosmarin.
Strö över farinsocker och griljera skinkan ca 20 minuter.
Ställ skinkan kallt efter griljeringen.

Kokosjansson
4 port

8-10 st potatisar
1 burk ansjovisfileer, 100g
2 gula lökar
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1-2 msk margarin
1 burk kokosmjölk, 4 dl

Sätt ugnen på 225º.
Skala potatisen och riv den grovt. Skala och skiva löken.
Varva potatis, lök och ansjovisfileer i en ugnssäker smord form. Salta och krydda mellan varven. Börja och sluta med potatis. Klicka över margarin. Blanda kokosmjölken och häll den över jansson.
Grädda gratängen 30-45 min.

Jultjälknöl

En jultjälknöl av nötkött kompletterar grisköttet på julbordet. Steken har legat i
saltlake med julens kryddor.

1 kg innanlår, fransyska, rostbiff eller bogstek,
färsk eller fryst, otinad

Saltlake:
1 l vatten
1 dl grovt salt
2 msk farinsocker
3 hela bitar kanel
3 hela bitar hel ingefära
2 lagerblad
2 dl grovhackad persilja
3 stjärnanis

Sätt ugnen på 125°.
Lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Sätt i en köttermometer i det färska köttet, fryst kött efter ett tag. Stek tills termometern visar 65°.
Under tiden kokas vatten, salt och socker upp. Rör så det smälter. Tillsätt
Kryddorna och persiljan. Kyl lagen i vattenbad. Lägg den varma färdiga steken i en skål och häll över den kalla saltlaken som ska täcka köttet. Ställ köttet kallt.
Efter ca 5 timmar kan köttet skäras i tunna skivor, men blir godare om det ligger några timmar till. Köttet förvaras sedan utan lag i aluminiumfolie eller dylikt.
Servera på julbordet eller som ensamrätt med potatisgratäng och kokt brysselkål.

Rödvinskokt rödkål

Rödkålen blir extra god om den kokas i rödvin, antigen den tillagas från
grunden eller värms från burk.

1 burk rödkål (400 g)
1/2 dl rödvin
1 msk flytande tropical honung

Värm rödkålen i en kastrull med rödvin och honung.

Örtkryddad julkorv

1 kg lamm- eller fläskfärs
1 stor gul lök
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk oregano
1 tsk rosmarin
ev 1 krossad vitlöksklyfta
6 dl vatten
1 pkt krokfjälster ( 5 m )

Låt fjälstren ligga i kallt vatten ca 1 tim.
Skala och finhacka eller mal löken. Blanda färsen med lök,
salt och kryddor. Späd med vattnet och arbeta färsen väl.
Träd upp fjälstren på korvhornet till köttkvarnen.
Stoppa smeten ganska löst.
Knyt om korvarna med bomullssnöre till lagom längder. Frys
dem råa eller kokta.

Glögg-glaserad kycklinglevermousse

400 g kycklinglever
1 dl outspädd svartvinbärssaft eller portvin
1 msk margarin
100 g rumsvarmt margarin
1 dl kokoscreme
ev. 1 krm malen kryddpeppar
1/2 msk mejram
1 tsk salt
Garnering:
1/2 dl köttbuljong
1/2 dl glögg
4 gelatinblad
röd och grön paprika
purjolök

Skölj leverpastejen och låt den rinna av på hushållspapper.
Skala och finhacka löken. Fräs den lätt i margarin. Lägg ner levern i omgångar och låt den steka ca 2-3 minuter. Häll på saften och låt det koka in till hälften.
Ställ blandningen att kallna. Kör lök och lever till en jämn massa i mixer eller matberedare.
Tillsätt margarinet klickvis och tillsätt kokoscremen. Rör till en jämn och slät konsistens. Tillsätt kryddor och smaka av med salt.
Lägg moussen i en skål.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter. Krama ur och smält dem försiktigt i buljongen. Tillsätt glöggen. Garnera skålen med blancherad ( kokt 1/2 min i vatten och därefter kyld i kallt vatten) paprika och purjolök. Häll glasyren över och ställ kallt.
Servera med inlagd gurka, oliver och inlagda rödbetor.

Julgodiset

Sött och kladdigt, syrligt och knaprigt. Det egenhändigt lagade godiset äts med en alldeles särskild känsla. För de flesta av oss är det bara en gång om året vi tillverkar dessa läckerheter, som inte bara är goda att äta utan också så festliga att se på. Och att göra dem är minst lika kul som att äta dem, speciellt om flera samlas i köket och hjälps åt.

Pepparmyntspastiller med hjärtan

Ca 75 st

4 dl florsocker
1 dl vatten
1/4 tsk ättikssprit
8-10 droppar pepparmintsolja
1 påse sockerhjärtan

Blanda socker, vatten och ättikssprit i en kastrull och koka sockerlagen ca 4 minuter tills den håller trådprovet. 115º. Rör under tiden.
Tillsätt pepparmyntsolja och hjärtan. Klicka ut massan med en sked på bakplåtspapper. Låt stelna.

Bärnstens droppar med mintsmak
30 st
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten
2 msk flytande glykos
4-8 droppar pepparmintsolja

Lägg socker, vatten och glykos i en rostfri kastrull. Värm tills sockret smält.
Lägg på lock och koka i 3 minuter. Tag därefter bort locket och koka tills massan håller 140 grader. (droppa lite smet i ett glas med kallt vatten, om massan stelnar och går att bryta är det klart) Blanda i pepparmintsolja.
Droppa klickar på bakplåtspapper eller häll upp i pappersformar.

Kokosknäck
Ca 60 st

2 dl strösocker
2 dl creamy coconut, tjock kokosmjölk
2 dl sirap
2 msk margarin
3 msk kokosflingor

Blanda socker, kokosmjölk och sirap i en ganska vid kastrull. Koka upp under omrörning. Koka knäcksmeten utan lock och rör om då och då. Koka till 125º eller gör kulprovet: Häll lite av smeten i en kopp kallt vatten. När smeten går att forma till en kula är knäcken klar.
Sätt undertiden ut knäckformar på en bricka, gärna oljad så att knäckformarna inte välter. Rör ner margarin och kokosflingor, blanda ordentligt. Häll upp knäcken i formarna. Ställ plant att stelna.

Sesamgodis

Köp skalade sesamfrö från hälsokosthyllan eller i hälsokostaffäen, det är billigast.
Detta är ett orientaliskt godis.

4 dl sesamfrö, 250 g
3 dl strösocker
olja

Sätt ugnen på 200º.
Rosta sesamfröna i ugnen i 7-8 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Olja in en långpanna.
Häll sockret i en tjockbottnad kastrull. Smält det på medelstark värme. Rör ej. Skaka endast kastrullen. Smält till guldbrun färg.
Ta kastrullen från värmen, häll i fröna och rör snabbt samman. Det måste gå snabbt eftersom massan svalnar snabbt.
Häll ut karamellmassan på den oljade plåten. Bred ut den med hjälp av en oljad kniv, eller stekspade till 1 cm tjocklek. Låt svalna något och skär sedan godiset i bitar eller bryt det i bräck.

Godismarmelad
1/2 kg
1 dl outspädd saft
3/4 dl vatten
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk citronsyra
1/2 flaska Certo fruktpektin
Till garnering:
Florsocker

Häll saft, vatten, socker och citronsyra i en stor kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan koka livligt 1 minut. Skumma.
Dra kastrullen åt sidan och rör ner fruktpektinet. Häll upp marmeladen i en form, ca 20×15 cm. Låt marmeladen stå och stelna i dygn.
Stjälp upp marmeladen på florsockrat bakplåtspapper eller smörpapper så att undersidan får torka till. Pudra över florsocker och skär sedan marmeladen i bitar.

Kanderade druvor

20 blå vindruvor
tandpetare
Lag:
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten
1/2 krm ättikssprit

Plocka loss druvorna och sätt i en tandpetare i varje druva.
Blanda ihop ingredienserna till lagen i en kastrull och koka den tills den blir 150 ºvarm eller tills den håller karamellprovet.(går att rulla till en kula om lite lag droppas i kallt vatten)
Doppa vindruvorna runt om i lagen.
Låt kastrullen stå på svag värme undertiden.
Ställ druvorna på bakplåtspapper och låt de stelna.
OBS! Tänk på att godiset innehåller färsk frukt. Godiset kan ej sparas.

Fikonbollar
20 st
400 g torkade fikon
2 msk sesamfrö eller färgat strössel
ev. rom eller cognac

Skär bort stjälken på fikonet. Skär det i bitar. Kör dem i mixer till en kladdig massa.
Smaksätt eventuellt med rom eller cognac. Rulla köttbullsstora bollar och rulla dem i sesamfrö eller färgat strössel.

Julbaket

Att baka till jul är en trevlig tradition att hålla fast vid. Även om vi inte längre fyller kakburkar och frys med massor av olika sorter till julens alla kalas, utan nöjer oss med en eller ett par. Vad vore väl en jul utan åtminstone en plåt vidbrända pepparkakor?

Recept: Anci Hamrén

Vörtbröd
(4 limpor)

50 jäst
100 g mjölkfritt margarin
1 l svagdricka (eller svagdricka blandatr med porter)
1 msk salt
0,5 dl mörk sirap
1 tsk malda kryddnejlikor
1 msk malet pomeransskal
3,5 l (ca 2 kg) grovt glutenfritt mjöl
Smula ner jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull, tillsätt svagdricka och värm till fingervarmt. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kryddor och nästan allt mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under duk cirka en timme. Arbeta degen på mjölat bakbord, forma 4 limpor och lägg dem på tvären i en smord långpanna. Pensla med lite olja mellan limporna. Jäs i 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° cirka 40 minuter.

Tunnbröd
(8 st)

6,5 dl lågprotein mix
2,5 dl vatten
1 tsk salt
Blanda ingredienserna i en bunke til en smidig smet. Dela smeten i 8 delar. Kavla ut varje del till en rund kaka, nagga med gaffel eller kavla med kruskavel. Grädda en kaka i taget i en värmd, osmord stekpanna i ett par minuter på varje sida.

Sötat tunnbröd
(8-10 st.)

1,25 dl vatten
1 msk mjölkfritt margarin
2 msk sirap
4 dl lågprrotein mix
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 tsk anis
ev. 1 tsk fänkål
Värm vatten, margarin och sirap till 37°, fingervarmt. Blanda de torra ingredienserna, häll i degspadet och blanda i assistent eller elvisp med degkrokar. Fortsätt knåda på bakbordet. Kavla ut till rätt tunna, runda kakor. Nagga med gaffel eller använd kruskavel. Grädda i en rätt så varm stekpanna utan fett.

Pepparkakor

150 g mjölkfritt margarin
2,5 dl socker
2,5 dl farinsocker
2 dl kallt vatten
900 g lågprotein mix
1 msk bikarbonat
1 msk kanel
1 msk malda nejlikor
1 msk ingefära
Rör margarin och socker smidigt. Tillsätt övriga ingredienser. Låt degen vila svalt under natten. Kavla ut och ta ut figurer, det kan vara smetigt. Grädda i 225° i 5-7 minuter.

Samma grunddeg kan användas till andra sorters kakor. Byt ut kryddorna mot till exempel korinter, vanilj, kakao eller carob. De kan också bakas ut lite tjockare till stora runda kakor. Grädda dem i samma temperatur och tid som de tunna så att de blir lite mjuka i mitten. Jättegoda att äta som mellanmål med lite mjölkfritt margarin på.

Lussekatter
(25-30 st)

5 dl vatten
200 g mjölkfritt margarin
50 g jäst
2 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
2 påsar saffran
900 g lågproteion mix
Värm vatten och margarin fingervarmt, 37°. Smula sönder jästen i en bunke. Slå över degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt övriga ingredienser. Jäs till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Rulla till kusar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Garnera med russin och jäs under duk i 20 minuter. Grädda mitt i ugnen, 250° i 10 minuter. Pensla med kallt vatten efter 5 minuter.

Degen kan också användas till mellanmålsbullar. Baka runda bullar, dela dem och ät med mjölkfritt margarin på.

Saffranskaka

4 äpplen
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpuöver
3/4 dl socker
2 msk olja
2,5 dl rismjölk/Solhavre
1 g saffran
Smörj och bröa en form, cirka 25 cm i diameter. Skala och skär äpplen i klyftor. Blanda mjöl, bakpulver, socker och saffran. Rör ned oljan och mjölken. Häll smeten i formen och fördela äppelklyftorna i. Grädda i 200° i 50-60 minuter.

Russinkakor
(cirka 40 st)

200 g. mjölk- och sojafritt margarin
1 3/4 dl strösocker
260 g glutenfri finmix
3 tsk bakpulver
1 1/2 dl russin
Rör rumsvarmt margarin och socker mjukt. Blanda i de övriga ingresienserna. Rör snabbt ihop till en smet. Forma till små bollar, platta till dem med handen på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 175° tills de fått färg, 8-10 minuter. Låt svalna på plåten några minuter innan du flyttar dem.

Ristoppar
(cirka.20 st)

50 g mjölk- och sojafritt margarin
3 msk strösocker
3 msk kakao eller carob
2 msk ljus sirap
3 msk kokosflingor
3 msk russin
2,5 dl Rice Krispies eller Vårgårda ris

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt socker, kakao och sirap. Rör hela tiden tills allt har löst sig. Koka kraftigt i en minut (inte mer, då bränner det vid). Lyft av från värmen. Rör ner kokos, russin och ris. Skeda upp på bakplåtspapper, låt stelna i kylen. Kan formas till toppar när de stelnat något.

Eva Boström