Julgodis smakar bäst hemlagat

Chokladlena kokoskulor, mjuka härliga äppelkolor och riktigt hårda karameller gör julen extra god i år.

Äppelkolor

De här amerikanska äppelkolorna får sin smak av ofiltrerad äppeljuice, som bland annat kan köpas på flaska i kyldisken. Den är lite mildare i smaken än vår vanliga äppeljuice, och är vit i färgen.

4,5 dl ofiltrerad äppeljuice
2,5 dl havregrädde
1 tsk kanel
1 nypa muskotnöt (kan uteslutas)
3,5 dl strösocker
3 msk vatten
1 dl ljus baksirap
50 g mjölkfritt margarin, tärnat

Häll äppeljuicen i en kastrull, och koka på hög värme tills mängden juice reducerats till ca 1 dl vätska. Ha kastrullen under uppsikt så att juicen inte bränns! Låt svalna.
Blanda 1,5 dl av havregrädden med kanel, muskot och den reducerade äppeljuicen i en skål.
Blanda resten av havregrädden, vatten och sirap i en kastrull. Låt koka på låg värme tills sockret lösts upp totalt (ca 5-10 minuter).
Dra ifrån kastrullen och rör ned äppeljuiceblandningen. Rör i smöret och rör om tills alla ingredienser blandats. Koka på låg värme, under omrörning tills du kan göra kulprovet*.
Häll ut kolan på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur eller kylskåp. När smeten stelnat kan du skära rutor och slå in i bitar av bakplåtspapper. Förvaras torrt och svalt eller i kylskåp.

Karameller

Ett vackert och lättlagat godis som påminner om gamla tiders kandisocker. Gör gärna flera sorter med olika smak eller färg, men tänk på att kanterna kan bli skarpa om du bryter bitarna. Om du har unga besökare är det bäst att skära i små, jämna bitar innan smeten stelnat färdigt!

7 dl strösocker
2,5 dl vit baksirap
1,25 dl vatten
Några droppar karamellfärg
Några droppar livsmedelsarom (kan uteslutas)
florsocker

Stryk tunt med rapsolja på en plåt.
Blanda alla ingredienser i en stor kastrull och låt koka upp. Koka massan tills den är cirka 150 grader. När det skapas en hård, sprucken genomskinlig klump av sockret om du droppar lite av massan i kallt vatten är det färdigt. Akta så att sockret inte bränns vid, då blir den missfärgad.
Om du vill tillsätta smak och färg är det dags nu. Obs: Var beredd på att det kan bubbla upp när du droppar i smak eller färg. Det kan vara bra att droppa i detta utomhus om du har möjlighet. Luta dig inte över kastrullen, då ångorna är varma! Om inte färgen blandas av sig själv när du droppar i den kan du blanda försiktigt med en sked.

Häll ut sockermassan mitt på plåten. Den ska inte bli för tunn, så låt inte smeten rinna ut för mycket på plåten. (Tänk på att plåten blir varm, så ställ den på ett värmetåligt underlag, och var försiktig så att du inte får det varma sockret på huden!) När sockret stelnat lite kan du skära rutor som du bryter loss när de svalnat. Du kan också bryta oregelbundna bitar med händerna om du inte låter sockret stelna alltför länge.
Lägg några teskedar florsocker i en fryspåse. Lägg i bitarna av godiset, knyt igen påsen och skaka, så att alla sidor av godisbitarna täcks av ett tunt lager socker. Borsta bort överflödigt socker med händerna, och känn samtidigt igenom bitarna, så att inga bitar har vassa kanter.
Förvaras torrt.

*Kulprovet: Droppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är kolan färdigkokad.

Susannah Elers