Julen är värst för Lena

När julen nalkas drar högsäsongen för apelsiner, mandariner och clementiner igång. Det pyntas, frossas och smaksätts med trion för att skapa julstämning. För Lena Nordqvist, som har en luftburen citrusallergi, blir det extra jobbig under vintern.

Om man verkligen börjar tänka till så slås man ganska fort av citrusfrukternas förekomst i vardagen. Som en dekorativ färgklick i en skål på folks köksbänkar eller som smaksättning i mat och dryck. För citrusallergiska Lena Nordqvist har frukternas närvaro i vardagen blivit högst påtaglig.
– Ta bara nu i helgen när jag var på spa. Vi skulle äta trerätters och jag sa till innan att skippa citronskivan om maten serverades med en sådan ovanpå. Ändå kommer maten in med en citronskiva, säger hon.

Jag reagerar när någon skalar eller skär upp citrusfrukter

Citrus i juletid

Men inget slår julen, citrusfrukternas crescendo. Lena upplever att apelsiner, mandariner och clementiner plötsligt finns överallt och att allt ska smaksättas, till exempel pepparkakor och choklad, för att öka juligheten.
– Kring jul blir allergin jobbigare, det är inte alls samma problem på sommaren. Man måste alltid tänka till och komma ihåg att säga till i förväg. Ska jag på till exempel julbord så säger jag till innan, men garderar mig alltid med en allergitablett och nässpray, säger hon.
Lena har reagerat på citrusfrukter så länge hon kan minnas. När hon var liten reagerade hon genom att få eksem på låren, men eftersom det inte var så synliga eksem så åt hon citrusfrukter ibland och tog att det kliade efteråt. Men för ungefär tio år sedan, när Lena var 21 år, hände något. Hon började bli snuvig och täppt i näsan när folk skalade citrusfrukter i samma rum.
– Vid ett tillfälle blev jag bjuden på mat med väldigt mycket citrus i och då kändes det som när man bränner tungan på hett kaffe. Den känslan satte sig i hela gommen och ner i halsen, minns hon.

Korsallergi

Då vände hon sig till vården som gjorde en utredning. Den visade att Lena har en korsallergi mot citrus och björk. Men björkpollen enskilt är inget större problem för henne.
– Jag kan vistas i samma rum som citrusfrukter, vi har till exempel mandariner här hemma i kylen som min man tar med sig till jobbet. Andra kan också äta mat när citrusen är tillagad, i en sås till exempel. Det jag reagerar på är när man skalar eller skär upp citrusfrukter och om jag själv får i mig citrus. Ju färskare desto värre, säger hon.
Lars Ahlbeck är specialistläkare på Allergicentrum i Linköping och förklarar att det som händer när man skalar en citrusfrukt är att det frigörs eteriska oljor som sitter i skalet. Den oljan kan irritera även de som inte är allergiska, men ger inga större besvär.
– Men det finns också allergen i själva oljan och här låter det som att hon får ett oralt allergiskt syndrom lokalt i luftrören där det finns antikroppar mot citrusfrukter. Förmodligen är det korsreagerande antikroppar som är associerande med björk. Björk innehåller flera allergen, men här skulle det kunna röra sig om Bet v 6 som inte är en jätteallvarlig allergen, vilket skulle kunna förklara att hon inte har några större problem med själva björkpollenet, säger han.

Påverkar vardagen

När det blir som värst för Lena så får hon svårt att andas, men det brukar gå över efter ett tag om hon går undan, helst ut i friska luften, dricker vatten och andas lugnt en stund. Det har aldrig gått så illa att hon hamnat på akuten, men genom åren har Lena varit med om flera händelser där citrusfrukter påverkat hennes vardag.
– När jag pluggade i Göteborg fick jag kliva av spårvagnen flera gånger när någon skalade en apelsin. På föreläsningar har jag fått svårt att andas och tvingats gå ut, säger hon.
I dag jobbar Lena som fritidspedagog och på skolan har man satt upp lappar och gått ut med information till vårdnadshavare, elever och personal att inte ta med citrusfrukter på grund av att det finns allergi på skolan.
– Jag har inte tänkt så långt som att citrusfrukter skulle förbjudas på offentliga platser, men jag önskar att folks medvetenhet blev större och att man har lite mer förståelse. Jag har upplevt att folk inte tar mig på allvar när jag berättar, att de inte förstår hur illa det kan bli. En del provar ändå och blir helt överraskade när jag börjar må dåligt och måste gå ifrån, säger hon.
Varför tror du att det är så?
– Det beror på okunskap, jag får ofta frågan ”kan man vara allergisk mot citrusfrukter?”. Jordnötter är lite mer inpräntat, kanske har man sett någon som har fått svårt att andas. Men citrusallergi är så ovanligt, folk behöver få upp ögonen för att den här allergin finns, säger Lena.

Namn: Lena Nordqvist
Ålder: 31 år
Bor: Örebro
Familj: Maken Carl och dvärgschnauzern Jazzy
Gör: Fritidspedagog
Allergier: Citrusfrukter och katter

Text Audrey Erath Foto Henrik Mill

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php