Julbaka utan gluten

Visst går det att baka goda julkakor på majs-, ris-, hirs- eller bovetemjöl. Här följer glutenfria recept.

Att komma in hos någon som har bakat är bland det bästa jag vet, det kan ibland räcka med att bara få njuta av doften. Tyvärr är det så det blir ibland för personer som är överkänsliga mot gluten, dem får nöja sig med doften av nybakat. Denna typ av överkänslighet innebär att man blir sjuk av att äta produkter gjorda på något av sädesslagen vete (även dinkelvete), korn, havre och råg. Sjukdomen beror på en inflammationsliknande process i tunntarmen som gör att tarmluddet försvinner och det blir svårare att smälta maten.
I Sverige är 3-4 personer av 1000 glutenöverkänsliga. Istället för produkter med vanligt mjöl får dessa personer äta produkter som är naturligt glutenfria eller där mjölet ersatts av t.ex. majs-, ris-, hirs- eller bovetemjöl. Efter en tid med glutenfri kost blir tarmslemhinnan oftast återställd och sjukdomssymptomen försvinner.
Men för att inte dina glutenfria vänner bara ska få nöja sig med att dofta på saffransbullar och annat gott till jul så får du här några recept och tips.
Var noga när du bakar glutenfritt att använda rena kärl, plåtar och redskap.

Recept på lussekatter utan gluten

20 stycken
75 g smör/margarin
2 dl mjölk
1 pkt jäst (för söta degar)
1 dl kesella lätt
1 dl vit baksirap
1 tsk bikarbonat
1 st ägg
0,5 g saffran
1 krm salt
1 pkt Sempermix, 1 1/2 dl till ska du använda till utbakningen
garnering: russin
pensling: ägg

Gör så här:

Smält fettet, häll i mjölk låt det bli ljummet, rör ut jästen i degspadet, tillsätt kesella, socker, ägg, saffran, salt.
Jäs degen övertäckt ca 30 min, arbeta ihop degen, dela i 20 bitar, baka ut.
Garnera med russin, jäs övertäckt på plåt ca 30 min, pensla med uppvispat ägg.
Grädda i 250 grader ca 5 min.

Recept på pepparkakor utan gluten

Riktigt lättbakade pepparkakor, prova dig fram om du vill kavla ut dem direkt på mjölat bord eller om du vill så kan man baka ut dem mellan plastfolie.
150 g smör
1 dl socker
6 msk sirap (ljus)
3 tsk kanel
3 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
1 tsk fiberhusk
1 ägg
10-12 dl glutenfri ljus mix, använd en sort som inte har bakpulver i sig

Gör så här:

Smält smör och rör i socker, sirap, kryddor och fiberhusk. Låt svalna. Blanda i ägget och rör i mixen så att allt är väl blandat, går utmärkt i hushållsmixer eller med degkrokar. Täck degen med plastfolie och låt vila i kylskåpet en timme eller upp till 3 dagar.
Degen är aningens lösare än en vanlig pepparkaksdeg. Kavla med väl mjölad kavel eller teflonkavel. Använd bara så mycket mix till utbakningen som du behöver för att få degen att släppa. Kontrollera då och då att degen inte fastnar. Kavla degen så tunn som du vill ha den och ta ut kakor med pepparkaksmått och lägg på klädda plåtar.
Gädda kakorna i 200 grader, ca 5 minuter. OBS dem blir något ljusare än köpta pepparkakor, så låt dem inte vara för länge i ugnen.
Låt kakorna ligga kvar på plåten och svalna lite, flytta sen över dem på ett galler för att svalna helt.

Recept på mjuk pepparkaka utan gluten

1½ del socker
3 dl glutenfri mjölmix
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk kryddnejlikor
50 g margarin
1½ dl mjölk
1 dl lingonsylt

Gör så här:

Blanda ihop alla torra ingredienser. Smält margarinet och blanda ihop det med mjölken. Häll i lingonsylten och rör ner alla torra ingredienser så att du får en jämn smet. Häll smeten i en smord bröad form (tänk på att använda glutenfritt ströbröd).
Grädda i 175 grader ca 50 minuter.

Recept på glutenfria drömmar

200 g margarin
2 dl socker
3 dl fin mjölmix
3 dl potatismjöl
½ tsk hjorthornssalt

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och rulla till små bollar. Tryck lätt på dem med en gaffel. Lägg dem på bakplåtspapper och grädda i 175 grader ca 20 minuter.

Recept på glutenfria kolakakor

1 dl socker
1 msk sirap
3,5 dl glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
100 g smör

Gör så här:

Blanda samman socker, margarin, mjölblandningen och sirap i en matberedare. När du har fått en jämn deg dela den och gör två rullar ungefär lika tjocka som ett kraftigt finger. Lägg rullarna på en bakplåtstäckts plåt. Platta till dina rullade längder.

Grädda i ca 8 minuter i 200 grader. Direkt när du tar ut längderna från ugnen så skär dem i sneda bitar.

Recept på julbröd utan gluten

(4 st kalljästa)
Julbröd till maten eller att använda som dopp i grytan.
4 dl hett vatten
2 dl pofiber
50 g margarin
1 kg glutenfritt mjöl använd en grov sort
50 jäst
1 l mjölk
2dl kallt vatten
3 tsk salt
2 dl mörkt farinsocker
1 dl mörk sirap

Gör så här:

Låt det heta vattnet stå med pofiber i och svälla en ca 10 minuter, blanda i margarinet och låt detta stå och svalna. Ha sedan i alla övriga ingredienser och låt degen få arbeta i maskin ca 3 minuter.
Låt sedan degen få jäsa ca 4 timmar med en handduk över sig. När detta är klart så dela degen i 4 delar forma till 4 limpor och lägg dem med bakplåtspapper mellan varje limpa på en plåt. Nu ska dem jäsa ytterligare ca 1 timme. Täck över limporna med en bakduk.
När dem jäst och blivit riktigt stora så ska dem gräddas i nedre delen på ugnen 200 grader ca 1 timme.
När limporna är gräddade låt dem få svalna på galler under en duk.
Njut nu av doften av allt det goda och låt dig väl smaka.

Några tips

  • Det kan vara svårt att få glutenfritt bröd att jäsa ordentligt. Ett knep är att spraya in lite vatten (eller ställ in en liten skål) i ugnen för att dra upp luftfuktigheten. Lägg över ugnsventilen med några handdukar så att fuktigheten blir kvar i ugnen för att få riktiga luftiga bröd.Förvara mjölpåsen i en försluten plastpåse så att inte vattnet i mjölet dunstar bort.
  • Väg mjölet, använder man decilitermått så är det lätta tt pressa i lite extra mjöl. 60 gram ska en dl mjöl väga.
  • Om du tycker det är svårt att blanda ut de trorra ingredienserna i bakvätskan så sikta ner det genom en sil så fördelar det sig bättre redan från början.
  • Nygräddat bröd ska svalna på galler – utan bakduk för hård skorpa, med bakduk för mjuk skorpa.
  • När du ska baka mjuka kakor – smält smöret i ugnen direkt i formen som du ska använda. Då spar du både på matfettet och tiden och får formen smord på köpet
  • Penslar du dina bullar med ägg? Ta en knivsudd salt och vispa ner i ägget så blir ägget inte ”segt”.