Jessicas astma bättre med rätt övningar

När astmamedicinerna inte verkade längre så blev Lotorpsmetoden räddningen. Massage och andningsövningar har förändrat livet och lindrat astmaproblemen. Redan efter några behandlingar försvann hostan och rosslandet.

Vi är hemma hos Jessica Lundell Andebratt. För ett och ett halvt år sedan var hennes astma riktigt dålig. Kortisonkuren hjälpte inte, och inte heller de andra astmamedicinerna. Det var en ond spiral med astma som blev sämre och stress och oro när medicinerna inte hjälpte, trots hög dos kortison och fyra doser med två olika astmainhalatorer varje dag. Hon hade gått hos samma allergiläkare i många år och en tillfällighet gjorde att hon bytte läkare, ett lyckokast visade det sig.
–– Min nya läkare föreslog att jag skulle sluta med mina mediciner eftersom de ändå inte hjälpte, och istället pröva Lotorpsmetoden. Han förklarade att jag hade en funktionell astma, en astma där problemen finns i muskulaturen och inte i en inflammation i luftrören.

Lät flummigt
Jessica hade läst om Lotorpsmetoden något halvår tidigare, och tänkt att hon kanske kunde prova, men det hade inte blivit av eftersom hon mådde bättre då, och sedan hade hon hade glömt bort det.
–– Jag tyckte det lät flummigt, men när doktorn föreslog det ville jag pröva. Nu var jag beredd att testa vad som helst som kunde hjälpa mig.

Nyttigt, men ändå lätt att glömma

Lotorpsmetoden har funnits i drygt tio år. Den uppfanns av massören Janne Karlsson och bygger på massage av andningsmuskulaturen i kombination med andningsövningar. Behandlingen får bara ges av utbildade massörer som fått licens efter att ha genomgått utbildning i metoden.
Det är tyst och stilla i huset när Jessica visar sina andningsövningar. De två sönerna har inte kommit hem från skolan ännu. Barnen har fått lära sig att leva med att mamma rosslar och hostar mycket, tidvis mer eller mindre oavbrutet. Ibland blev de oroliga när hon andades dåligt, och började leta efter hennes inhalator. Men nu har hostan och andningsproblemen nästan försvunnit helt.

Tömmer lungorna
Jessica gör andningsövningar framför spegeln. Då kan hon se att det bli rätt, att bröstkorgen vidgas vid inandning och sjunker ihop vid utandning. En lång väsande utandning hörs. Munnen är formad som ett o och utandningen ska tömma lungorna så mycket som det bara går. När Jessica andas in är munnen stängd. Hon håller fingrarna på revbenen för att också känna hur bröstkorgen rör sig. Sedan flyttar hon händerna längre ner på magen för att kunna känna hur magmusklerna spänns för att ge kraft till andetaget, både vid in- och utblåsningarna.
–– Man måste koncentrera sig på varje andetag, förklarar Jessica.

Fler övningar
Utanför ger snön ett fantastiskt ljus denna eftermiddag och fotografen är mycket nöjd. Familjen har bott åtta år i villan strax utanför Göteborg, i ett hem som utstrålar lugn och omsorg.
På bänken vid fönstret visar Jessica andra övningar som ska göras liggande på ett plant underlag. En del av övningen innebär att hon reser upp ryggen som en ”sit-up” för att bättre känna hur luften pressas ut vid utandningen.
Andningsövningarna som Jessica fått ska göras både morgon och kväll. Det blir 15 andetag in och ut stående och 15 andetag in och ut liggande, och alltihop tar ungefär fem minuter varje gång.
–– Men det är som med tandtråd, så nyttigt men ändå så lätt att glömma. När jag kände mig bra blev jag lite slarvigare med övningarna.

Mindre mediciner
Men varje förkylning blir en påminnelse om att inte slarva. Förkylningar triggar igång astman igen, även om den inte blir lika allvarlig som tidigare. Jessica är också allergisk mot pollen och vissa pälsdjur, bland annat katt, och hon tål inte heller starka dofter och parfymer. Astmadiagnosen fick Jessica när hon var nitton, men hon har haft problem med andningen så länge hon kan minnas.
–– Förut var det vardagsmat att gå till apoteket och hämta nya inhalatorer och mediciner. Det slipper jag nu och det är så skönt. Nu tar jag ingen daglig medicin, det blir bara extra stöttning med astmasprej när jag är förkyld.
I somras var även pollenallergin lindrigare än vanligt.
–– Min familj märker också jätteskillnad, jag mår bättre hela jag. Det är inte bara det att jag lärt mig andas bättre, övningarna får mig att må bättre i hela kroppen. På morgonen får jag en känsla av rening, att jag får bort gammalt skräp ur lungorna och blir redo för en ny dag. På kvällen kommer jag ner i varv och får en skön avslutning på dagen. Det är bara fem till tio minuter, men jag känner hur kroppen lugnar ner sig, det är samma känsla som jag fått när jag gått på yoga.
Jessica berättar att hon alltid har tränat mycket, både löpning och styrketräning. Det är bra för astman, men astman har hindrat henne och hon har haft svårt att klara hög puls. Förut trodde hon att det var konditionen det var fel på.
–– Nu när jag har lättare att andas går också träningen lättare och konditionen känns bättre.
En del av andningsproblemet var att bröstkorgen inte kunde röra sig och att andningen låg så högt upp i bröstkorgen att den inte var effektiv, den blev alltför ytlig.
När Jessica fick sin första behandling med Lotorpsmetoden kunde hon bara röra bröstkorgen 3 cm, mätt mellan maximalt och minimalt mått. Men redan efter några behandlingar hade rörligheten fördubblats.
–– Det ska vara en rejäl skillnad så att man verkligen får ut all luft och kan dra in tillräckligt med ny luft. Jag kände själv att jag kunde andas mycket lättare när bröstkorgen blev mer rörlig.
Innan behandlingen började ställde massören en rad frågor om mående, fysisk aktivitet och vad som triggar andningsproblemen. Samma frågor återkom sedan varje gång. Själva behandlingen började med vanlig rygg- och nackmassage. Sedan masserades bröstmuskler och armar. Därefter var det dags för massage mellan revbenen.
–– Eftersom jag var så spänd där så gjorde det jätteont de första gångerna.

Fem behandlingar
Även under behandlingen fick Jessica göra andningsövningar. Massören hjälper till och trycker ut luft. Det ska bli en lång inandning och framför allt en lång utandning. Tanken är att lungorna ska tömmas helt. Det gick ungefär tre veckor mellan varje behandling, så att också andningsträningen hemma skulle hinna ge effekt. Redan efter den första massagebehandlingen blev andningen lättare. Varje besök hos massören tog en till en och en halv timme och hela behandlingen avslutades efter fem gånger. Sedan dess har Jessica gått ungefär en gång i halvåret för ny massage.
Jessica säljer glasögon och ibland blir jobbet stressigt. Då påverkas också astman. Förut hände det att hennes arbetskamrater fick ta över en kund när hon fick svårt att andas, men så blir det nästan aldrig numera. Hon fick ett gott tips av sin massör: gör fem andetag så som du lärt dig varje gång du går in på toan. Det tar bara en minut extra och det är en bra rutin. Då går kroppen ner i varv, stressnivån sjunker och andningen blir också lugnare.
–– Min läkare berättade att just kvinnor som är mitt i livet och som stressar mycket, ofta får goda resultat med Lotorpsmetoden. Det känns hemskt att så många går omkring och skulle kunna få hjälp, men inte vet om det.

Se www.lotorpsmetoden.se för mer information.

Astmasymtom utan tecken på inflammation i luftrören brukar kallas astmaliknande tillstånd. I dessa fall uppnås inte full behandlingseffekt av astmaläkemedel. ””Klassisk”” astma och astmaliknande tillstånd kan förekomma parallellt.

Text Annika Granstedt Foto Julia Sjöberg