Ingen jul utan kakor

Vi har väl alla våra favoriter som ska bakas för att det ska kännas som jul på riktigt. Här delar Karolina Tegelaar med sig av några av de mjölk- och äggfria recepten ur sin senaste bakbok, Klassiska julkakor.

Anisgrisar
Friterade julbakverk är en specialitet främst i norra Sverige där de går under benämningar som munkar, flottyrringar, anisgrisar, grisar, karder och flottoxar med flera. Kärt barn har många namn. Ha alltid ett lock redo när du friterar om oljan skulle fatta eld, häll aldrig vatten på brinnande olja utan täck istället med locket.

100 g margarin
4 dl sojamjölk
25 g jäst
0,5 dl strösocker
1 krm salt
0,5 dl olja
1 tsk bakpulver
0,5 dl majsstärkelse
8-9 dl vetemjöl
0,5-1,5 tsk stött anis
500-1000 g kokosfett till fritering
socker för garnering

Smält margarin i en kastrull. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm. Smula jästen i en bunke, tillsätt strösocker och salt och låt jästen smälta. Häll i degspad, olja, bakpulver, majsstärkelse, vetemjöl och stött anis efter smak. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa 50-60 minuter. Kavla ut degen cirka 1-2 centimeter tjock och skär ut ”grisar”, rektanglar med två snitt på ena sidan. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Hetta upp oljan till 180°C. Mät med hushållstermometer eller en bit vitt bröd som ska få fin färg och bli knaprig på runt 1 minut. Fritera gyllene på båda sidorna, lägg inte i för många åt gången eftersom temperaturen då sjunker. Använd en hålslev eller liknande för att ta upp dem. Lägg på papper först och vänd sedan i socker.

Redaktionens kommentar: Om du vill göra receptet glutenfritt så tänk på att i just jäsdegar kan det vara knepigt att byta ut vetemjöl mot glutenfritt alternativ rakt av, du får prova dig fram. Ett tips är att tillsätta psylliumfrön för att ersätta glutenet. Det brukar räcka med en jäsning när man använder glutenfri mix.

Julmuffins

0,5 dl sojamjölk
1 tsk vinäger
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl majsstärkelse
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
2 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
2 dl strösocker
0,5 dl olja
2 dl vatten

Ställ ut 10-12 stycken muffinsformar i en muffinsplåt. Blanda sojamjölk med vinäger. Blanda vetemjöl, majsstärkelse, bakpulver, bikarbonat och kryddor i en separat skål.
Vispa ihop strösocker, olja och mjölkblandningen och vänd ner de torra ingredienserna tillsammans med vattnet. Vispa smeten slät, fyll muffinsformarna till 2/3 och grädda i mitten av ugnen i 175°C i 14-18 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från muffinsen.
Dekorera gärna med en topping, med eller utan sojafärskost.

Färskosttopping
50 g mjukt margarin
2 dl florsocker
200 g rumsvarm creamy spread
skal och saft från 1 apelsin

Rör ihop mjukt margarin och hälften av florsockret. Tillsätt creamy spread, resterande florsocker och rivet apelsinskal, smaka av med apelsinsaft. Dekorera eventuellt med lingon eller granatäpplekärnor.

Florsockertopping
5-7 dl florsocker
0,5 dl kokhett vatten
skal och saft från 1-2 citroner
1 krm salt
200 g mjukt margarin

Vispa ihop florsocker, vatten, citronskal och salt. Tärna ner mjukt margarin och vispa med elvisp i 10-15 minuter. Smaka av med citronsaft och florsocker. Kyl eventuellt för att toppingen ska stelna något och spritsa sedan på muffinsarna.

Redaktionens kommentar: För glutenfritt recept, byt ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri fin mix.

Chokladtårta med saffransglasyr

En mörk chokladbotten passar bra med den söta saffranstryffeln och kombinationen gör att den passar fint på nyårsbordet. Hittar du inte vit choklad kan du använda en enkel chokladtryffel med 200 g mörk eller ljus mjölkfri choklad och 1 dl sojagrädde. Koka upp grädden och tag av från
plattan, bryt ner chokladen och låt den smälta. Häll sedan över chokladtårtan och låt svalna helt innan den serveras.

100 g margarin
1 dl vatten
100 g choklad
1 dl kakao
0,5 dl sojagrädde
0,5 dl majsstärkelse
1,5 dl strösocker
2 dl florsocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Saffranstryffel
0,5 dl sojagrädde
1?2-1 kuvert saffran
200 g smält vit choklad
1 msk vetemjöl

Smörj och bröa en form med kakao. Koka upp margarin och vatten i en kastrull, tag av plattan och bryt ner chokladen. Rör ner kakao. Vispa ihop sojagrädde och majsstärkelse och rör ner i chokladsmeten. Blanda strösocker, florsocker, vetemjöl, bakpulver och salt, rör ihop med chokladsmeten och häll i formen.
Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 20-25 minuter. Platta till kakan med baksidan av en sked så att kakan blir helt slät och låt den därefter kallna.
Koka upp grädde och saffran och låt stå tills saffran löst sig. Häll ner smält choklad och mjöl. Tryffeln ändrar färg men bör inte skära sig helt tack vare mjölet. Bred tryffeln över chokladkakan. Kyl för att stelna, tryffeln återgår då i färgen.

Redaktionens kommentar: För glutenfritt recept, byt ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri fin mix.

Kolapaj
Det här är en väldigt söt paj som passar bra med ett syrligt tillbehör som till exempel färska eller frysta lingon. Ättiksspriten gör att sockret i kolan inte kristalliseras och har du ättikssprit med en procenthalt på 24 hemma tar du istället 1 kryddmått. Den går också bra att utesluta. Vill du göra klassisk kola häller du upp smeten i en form av bakplåtspapper på mellan 15×15 till 20×20 cm och låter smeten svalna. Klipp därefter i bitar och vira in i bakplåtspapper.

Pajskal
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 tsk mald kanel
1-2 krm salt
125 g margarin
ev. 1-2 tsk vatten

Kolafyllning
2 dl sojagrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
50 g margarin
0,5 tsk ättikssprit (12 %)

Till servering 0,5 tsk flingsalt
färska eller frysta lingon

Blanda vetemjöl, florsocker, kanel och salt, tärna ner kallt margarin och nyp ihop till en deg. Tillsätt extra vatten bara om degen är för torr. Kavla ut degen på bakplåtspapper och flytta sedan över till pajformen. Nagga bottnen med en gaffel och frys skalet i minst 30 minuter. Grädda i 200°C tills kanterna är gyllene, mellan 12-18 minuter.
Koka upp grädde, sirap och strösocker för kolafyllningen. Koka tills smeten håller för ett kulprov. Tag av från plattan och rör ner margarin och ättikssprit. Vispa smeten någon minut och den blivit ljusare. Häll i det kalla pajskalet. Kyl i minst 60 minuter och kolan stelnat. Strö över till exempel flingsalt eller lingon vid servering.

Redaktionens kommentar: För glutenfritt recept, byt ut vetemjölet mot en något ökad mängd glutenfri fin mix. Ha mjölade händer när du nyper ihop degen. Ha gärna plastfolie mellan degen och kaveln och ett mjölat bakbord när du kavlar.

Författarens tips
Choklad med en kakaohalt över 60 procent är ofta mjölkfri. Mörk blockchoklad är i de flesta butiker mjölkfri och är lämplig om man ska värma chokladen i ugnen. Ljus choklad, som mjölkchoklad eller vit choklad, finns från flera märken, bland annat MooFree, Plamil, Bonvita, och Organica. Chokladdroppar (chocolate chips) finns i mörk choklad från Odense. Vit och ljus choklad finns hos till exempel
• www.veganlife.se
• www.goodstore.se
• www.astridochaporna.se
Recepten i boken är framtagna med sojamjölk och sojagrädde men det går utmärkt att byta mot till exempel havre-eller mandelprodukter. Margarin syftar på de mjölkfria margarin som finns i handeln. Smält margarin bör ej bytas mot flytande margarin. Sojafärskosten som används är Tofulines Creamy spread original.

Vinn en bok
Karolina Tegelaar är bonddottern som blev mjölkallergiker och vegan. Klassiska julkakor är hennes sjunde bok med recept på bakverk utan ägg och mjölk som ges ut på det egna förlaget Kakafoni. Allergia lottar ut fem exemplar av boken, skicka namn och adress till allergia@astmaoallergiforbundet.se eller Allergia, Box 17069, 104 62 Stockholm, senast den 2 januari. Märk meddelandet Utlottning.

Karolina Tegelaar