Ingela har allergiglasögonen på

Jobbet som skolsköterska går utmärkt att kombinera med uppgifterna som allergiombud tycker Ingela Nolin i Olofström.

Svartvita fotografier från New York och bilder på sportande ungdomar pryder en av väggarna i väntrummet. Möblerna är moderna och av ljust trä. Här finns inga stoppade dynor eller kuddar, inte heller några mattor på golvet.
– Jag vill att alla barn ska må bra när de sitter i väntrummet, även de med allergiska besvär, säger skolsköterskan och allergiombudet Ingela Nolin på Högavångskolan i blekingska Olofström.

Vi tar små steg framåt

Ingela Nolin har själv tagit bilderna från New York. Fotografering är hennes stora passion, och hon har alltid med sig kameran när hon reser.
– Jag hoppas att bilderna ska väcka nyfikenhet och förmedla en positiv känsla, säger Ingela Nolin när hon tar emot på skolsköterskemottagningen som ligger mitt i skolan, i närheten av skolmatsal och kafeteria.
Högavångskolan är en högstadieskola med cirka 400 elever. Den byggdes i början av 1950-talet, men lokalerna känns trots åldern förvånansvärt fräscha. Matsalen har nyligen renoverats, och en av skolgårdarna har precis fått en ansiktslyftning.

Trevliga elever

Ingela Nolin kom till Högavångskolan för fyra år sedan, från en tjänst som sjuksköterska på barnkliniken vid Centralsjukhuset i Kristianstad. Efter 17 år på sjukhuset ville hon pröva något annat. Att det blev ett jobb som skolsköterska berodde mest på en slump.
– Tidigare hade jag inte trott att jag skulle passa som skolsköterska, särskilt inte på en högstadieskola. Jag tänkte att jag skulle bli irriterad på eleverna. Men jag hade fel. Eleverna är jättetrevliga och det här är ett kanonjobb, säger Ingela Nolin.
Bara en gång har hon blivit riktigt arg, och det var när hon upptäckte att några elever burit ut de nya väntrumsmöblerna på skolgården.
– Då såg jag rött, men det löste sig och möblerna bars in igen. Sedan dess har det varit lugnt, säger hon med ett skratt.
När Ingela Nolin började jobbet som skolsköterska var det naturligt för henne att också ta på sig uppdraget som allergiombud på skolan.
– Jag har lång erfarenhet av allergifrågor. Dels genom mitt tidigare arbete på barnkliniken där jag bland annat jobbade som allergisjuksköterska, dels genom att jag själv har hyperreaktiva luftvägar och ansträngningsutlöst astma, berättar hon.

Tittar med allergiglasögon

Ett allergiombuds uppgift är att fungera som ett informellt och medmänskligt stöd för föräldrar och elever med allergiproblem. En skolsköterska däremot har ett yrkesmässigt ansvar för elevernas välbefinnande. Ingela Nolin ser ingen konflikt i att både vara skolsköterska och allergiombud. De båda uppdragen går i varandra på ett naturligt sätt, menar hon.
Situationerna är många där Ingela Nolin använder sina ”allergiglasögon”. Ett exempel är när hon genomför de individuella hälsosamtalen med eleverna i årskurs åtta.
– Jag kontrollerar rygg, vikt och syn, men har också ett formulär med frågor om mediciner, alkohol och tobak. Vid de här hälsosamtalen har jag upptäckt underbehandlad astma och har även misstanke om kvalsterallergi i några fall, berättar Ingela Nolin.

Var fjärde elev på skolan har någon form av allergiska besvär. Det vanligaste är allergi mot pollen och pälsdjur. Ett 15-tal av eleverna är allergiska mot olika födoämnen, till exempel mjölk och gluten. Några barn är allergiska mot jordnötter, och på skolan finns ett generellt förbud mot att ha med sig nötter, mandel och jordnötter.

Rond med checklista

För Ingela Nolin är det viktigt att skolmiljön är så allergianpassad som möjligt. Hon försöker därför påverka både skolledning och personal.
– Situationen kan förbättras för de allergiska eleverna om vi till exempel undviker parfymer och starka dofter, avstår från mattor och gardiner och har stängbara skåp som lätt går att dammtorka i klassrummen, säger hon.
Som ett led i att kontrollera inomhusmiljön görs en allergirond på skolan en gång per år. Tidigare togs allergifrågorna upp i samband med skyddsronden, men sedan några år tillbaka arbetar man mera systematiskt efter en särskild checklista.
– Vi tar små steg framåt, till exempel vill vi att skolans gardiner tvättas varje sommar. Men så inträffar bakslag som när jag nyligen fick höra att ledningen av ekonomiska skäl planerar att dra ner på städningen, säger Ingela Nolin.

Text Barbo Falk

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php