Kunskap om IBS lugnar många magar

En miljon svenskar lider av IBS, Irritable Bowel Syndrom, eller ”känslig tarm” som tillståndet också kallas. På Ersta sjukhus kan drabbade gå i IBS-skola. Lärdomarna därifrån kan göra stor skillnad, även för dem med lindrigare magkrångel.

Till Ersta sjukhus, högt beläget på Söder i Stockholm, remitteras människor med IBS – känslig tarm – från hela landet. Många har länge haft stora problem med magen – diarré eller förstoppning, värk och gaser. På sjukhusets IBS-skola får de under fem dagar lära sig vad tillståndet innebär och hur symtomen kan hanteras. Bland föreläsarna finns läkare, dietist, sjukgymnast och även psykolog och präst – eftersom mycket handlar om förhållningssätt till livssituationen.
– Det finns inget som botar IBS, men behandlingar som lindrar, till exempel avslappningstekniker, säger Margareta Danelius, verksamhetschef och ansvarig för IBS-skolan.

Fibrer är faktiskt fel vid IBS

De flesta har hört att fibrer är bra för matsmältningen, men på IBS-skolan lär dietisten deltagarna att tänka om.
– De som har IBS och diarré blir ofta sämre av fibrer, säger sjuksköterskan Ann Tillberg som har nära kontakt med patienterna. Hon tipsar dem om att skala frukt, koka grönsaker och bara äta buketterna på broccolin, inte stockarna. Grovt bröd ska undvikas, men även vitt bröd som innehåller socker. Det beror på att sockret startar en jäsningsprocess som ger gaser.
– Människor med IBS har större känslighet i tarmen och upplever gaser som mer smärtsamma, säger Margareta Danelius. De uppmärksammas därför på gasbildande livsmedel som kolsyrat vatten, kål, bönor, paprika och lök, inklusive vitlök.

Tarmen ska röra sig på rätt sätt

Överdrivna tarmrörelser hos den som har IBS och diarré kan lugnas med till exempel hypnos. Men bra och naturliga tarmrörelser mår alla bra av att stimulera. Det sker till exempel vid motion.
– Vissa kan behöva ta stoppande medicin innan de joggar. Andra kan jobba i sin trädgård där det är nära till toaletten, säger Ann Tillberg.
Andningen är också viktig.
– När man andas med djupa andetag används diafragman och tarmen får massage. Det är även bra att sjunga, fortsätter hon.

IBS är en uteslutningsdiagnos

Rent medicinskt räknas IBS som en kroniskt störd tarmfunktion, med ändrade avföringsvanor i kombination med smärta eller obehag under en längre tid.
– IBS är en uteslutningsdiagnos som ställs efter att man testat och uteslutit annat, till exempel Crohns sjukdom och glutenintolerans, säger Margareta Danelius.
Eventuella allergier ska också ha kontrollerats. Misstänks matallergi som inte ger sig till känna i enklare tester, remitteras patienten till en dietist för att metodiskt utesluta födoämnen på prov.IBS riskerar att bli en slasktratt för magbesvär som inte kan förklaras, men enligt Margareta Danelius är IBS sällan en felaktig diagnos om utredningen varit grundlig.

Tipsen som hjälper många magar

  • Försök leva lugnare, stressa mindre.
  • Sitt ner och ät i lugn och ro.
  • Svälj mindre luft. Undvik tuggummi, kolsyra och att skölja ner mat med dryck.
  • Dra ner på kaffe och alkohol.
  • Anpassa fibermängden till din mage.
  • Minska på livsmedel som ger gaser, t ex lök och socker.
  • Motionera efter förutsättning.
  • Andas djupt och sjung gärna.
  • Sitt på toa med armbågarna på knäna och knäna högt, som du satt på huk i skogen. Då blir tarmen som rakast.

Text Eva Annell