I Lottas kök bakas det utan gluten

Hon har fått baka i radion och kunder från andra delar av Sundsvallsregionen har sökt sig till det lilla konditoriet i Njurunda. Lotta Ljusberg kunde knappast ana uppståndelsen när hon beslutade sig för att satsa på gluten- och laktosfria alternativ i sortimentet.

– För mig är det här ingen ekonomisk grej, men det känns bra att som i radion bidra till att sprida kunskaperna om glutenallergi utanför vår egen krets, säger Lotta Ljusberg, mamma till glutenallergiske Christoffer, 21 år.
Hon tycker inte minst att det är roligt att följa utvecklingen på området och är en aktiv konsument, som inte drar sig för att kontakta livsmedelsproducenterna med kritik.
–– Jag använder mig av Finax mjölmix och när man gjorde om förpackningarna upplevde jag och många andra att det blev sämre. Men nu verkar de vara på väg att rätta till det. Och det är kul att det verkligen går framåt. Jag minns när Christoffer var liten. Den pasta för glutenallergiker som såldes då var knappt ätbar. Nu finns bra alternativ för allergiker på de flesta områden.
Dock tycker Lotta Ljusberg att det märks var livsmedelsproducenterna finns.

Håller på traditionerna

–– Dalälven är lite av en gräns. Här i Norrland slår det igenom i utbudet på konditorierna att producenterna av laktos- och glutenfritt finns söderut. Det är synd.
När Allergia kommer på besök bakas det semlor i det ljusbergska hemmet i Njurunda, ett par mil söder om Sundsvall.
–– Jag försöker hålla på traditionerna och har i alla fall inte semlor till försäljning innan trettondagshelgen. Fick en del kunder bestämma, skulle man ha dem klara före jul, säger Lotta med ett skratt.
Semlorna är fria från både laktos och gluten. Det tar sin tid, men Lotta Ljusberg säger att hon ser det som något av en avkoppling. Andra dagar kan det vara kanelbullar, krämbullar och mazariner för glutenallergiker som bakas. Allergianpassat matbröd köper hon in.
–– Förra året fick jag tillstånd från miljöförvaltningen att baka glutenfritt hemma för försäljning i konditoriet. Att sanera bageriet för att baka där skulle inte fungera, berättar Lotta Ljusberg.
Priset? Det är förstås detsamma som för icke gluten- och laktosfritt fikabröd.
–– Jag ser det här som en service till kunderna och då ska det inte kosta någonting extra.

Semlor
12 st
2,5 dl kall mjölk
1 msk Fiberhusk
25 g jäst
0,5 dl socker
0,5 tsk hjorthornssalt
1 tsk malen kardemumma
1 krm salt
50 g mjukt smör eller margarin
0,5 dl kesella
4-4,5 dl fin glutenfri mjölblandning (240-270 g)

Fyllning och garnering:
150 g mandelmassa
3 dl vispgrädde
Florsocker
Ugnstemperatur: 230 grader

Häll den kalla mjölken i en bunke. Blanda ner Fiberhusk, rör om och låt stå i 10 minuter,
Smula ner jästen i mjölken. Tillsätt socker, hjorthornssalt, kardemumma, salt, matfett, kesella och det mesta av mjölblandningen.
Arbeta degen kraftigt. Det går utmärkt att använda matberedare med stålkniv till den här lilla degsatsen. Tillsätt resten av mjölet. Degen ska bli som en tjock sockerkakssmet och går inte att knåda.
Fyll en spritspåse med degen och tryck ut 12 runda bullar på bakpappersklädd plåt, eller pudra först 1 msk mjölblandning över degen och klicka sedan ut den till jämnstora bullar med hjälp av två skedar. Lägg en bakduk över och låt dem jäsa 1 timme.
Placera plåten i nedre delen av ugnen och grädda i 230 grader i cirka 10 minuter, tills de är genomgräddade och har fin färg.
Låt semlorna kallna under bakduk.
Klipp av ett lock på varje bulle med en sax och gröpa eventuellt ur lite av bullens innehåll med en gaffel. Lägg en bit mandelmassa i hålet som bildats.
Vispa grädden och lägg eller spritsa en gräddklick på varje semla. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Lotta tipsar:
Räkna med att det tar ungefär två timmar. Var lite vaksam med att tillsätta mer mjöl när degen bearbetas. Var beredd på att degen får en väldigt lös konsistens.

Fredrik Mårtensson Foto Colourbox