Höstmat med rötter & frön

Quinoa blir en god glutenfri bädd för höstens rotsaker. Fröet från Sydamerika passar bra ihop med våra nordliga rötter. Det blir också gott att kombinera rotfrukterna med höstens svamp och vilt.

Quinoa med rostade rotfrukter

1 liten kålrot
3 morötter
3 palsternackor
2 msk olja
2 dl okokt quinoa
1 rödlök
½ citron
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 200° C.
Skala och skölj kålrot, morötter och palsternackor. Skär i bitar och vänd bitarna i olja i en ugnssäker form. Sätt in formen i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills bitarna är mjuka. Rör om efter halva tiden.
Ta ut rotsakerna och låt dem svalna något.
Koka quinoan efter paketets anvisning.
Blanda ihop rotfrukter, quinoa, skalad och klyftad lök, pressad citronsaft, olivolja, salt och peppar.

Lax med rödbetor

4 bitar laxfilé (cirka 500 g)
4 rödbetor
1 påse babyspenat
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 dl quinoa
4 dl grönsaksbuljong
2 msk citronsaft
100 g fetaost
salt och peppar
solrosfrön (kan uteslutas)

Koka rödbetorna, skala och skär i bitar. Koka quinoan i buljongen enligt anvisningarna på paketet. Låt svalna lite.
Lägg spenat i botten på ett salladsfat, lägg rödbetor och quinoa ovanpå. Pressa över citron och strö över finhackad röd- och vitlök. Smula över fetaost och strö eventuellt solroskärnor över.
Stek laxen och krydda med salt och peppar. Pressa lite citron över och servera med salladen.

Citrontimjan-quinoa

2 dl quinoa
1/2 kruka citrontimjan, repad
50 g bladspenat
4 salladslökar, skivade
1 msk olivolja
1 citron, saft och finskuret skal
salt/peppar
Rosta quinoan i en torr panna och koka sedan enligt förpackningen. Blanda quinoa, citrontimjan, spenat, salladslök, olivolja och citron, smaka av med salt och peppar.
Servera till stekt lax eller kyckling.

Quinoa med aprikos och mynta

2 dl quinoa
4 dl grönsaksbuljong
1 gurka
1 dl torkade aprikoser
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl solroskärnor
1 dl bladpersilja
0,5 dl mynta

Dressing
4 salladslökar
3 msk olivolja
1 tsk honung
½ citron
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Blanda alla ingredienser till dressingen och låt den stå och dra medan quinoan kokar.
Skölj quinoan i varmt vatten. Koka upp buljongen, lägg i quinoan och låt koka under lock på svag värme 15 minuter. Ta av från spisen, låt quionoan svälla i kastrullen i några minuter och häll sedan av eventuellt överbliven buljong.
Dela gurkan på längden, ta bort kärnorna och finhacka den. Hacka aprikoserna, persiljan och myntan. Rör ner gurka, aprikoser, pumpakärnor, solrosfrön, persilja och mynta i quinoan. Tillsätt dressingen och blanda väl.

Rotfruktsgratäng

600 g potatis
2 morötter
2 palsternackor
1 liten purjolök
3,5 dl havregrädde
200 g trattkantareller, eller annan svamp
1 vitlöksklyfta
1 paket älg- eller viltskav
2 msk tomatpuré
1 msk rosépeppar
mjölkfritt margarin
salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatis, morötter och palsternackor. Ansa och skiva purjon. Lägg i en smord ugnssäker form. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Häll på havregrädden.
Ställ in i ugnen. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken.

Bryn älgskav, svamp och vitlök i 1 msk smör. Tillsätt tomatpurén och låt bryna med på slutet. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm peppar. Ta ut gratängen efter 35 minuter. Lägg älgskavsröran i en rad i mitten av formen. Ställ in i ugnen ytterligare 20 minuter (täck eventuellt med folie de sista 10 minuterna om ytan får för mycket färg). Ta ut formen och strö krossad rosépeppar över.