Honung eller hostmedicin – vilken vård får du?

En treåring med rinnande näsa – ett säkert tecken på att hösten är här och ingenting att bekymra sig om för de flesta småbarnsföräldrar. Men för en del av oss innebär det början på en tuff period med många vakna nätter och fler vab-dagar än jobbdagar.

Ofta börjar det med lite rosslig andning. Sedan kommer hostan som kan hålla i sig precis hela natten, ibland med kräkningar eller krupphosta. Och om det blir riktigt svårt att andas och medicinerna inte hjälper – barnakuten.

Låt oss få en snäll förkylningshöst!

För vår treåring blev en nebulisator den stora räddningen, andningsapparaten som en insiktsfull barnläkare skrev ut. Ur den får han andas in luftrörsutvidgande medicin flera gånger per natt när det är som värst. Denna underbara men ganska otympliga apparat har besparat oss många långa, nattliga akutbesök, men när jag pratar med andra föräldrar till barn med förkylningsastma är det knappt någon som hört talas om den.
Att läkarnas ordinationer till barn med infektionsutlöst astma varierar kraftigt märks av inläggen i Facebook-grupperna Astma- och allergiföräldrar och Vi som har barn med förkylningsastma/astma. Här frågar förtvivlade föräldrar om råd när de behandlingar läkarna föreskrivit inte hjälper. En del barn har enbart fått hostmedicin utskrivet, medan andra får andas in luftrörsvidgande mediciner och kortison genom andningsbehållare som Vortex och Nebulette. Några får tabletter med så kallade antileukotriener.
Och så är det vissa barn som haft turen att få en andningsapparat med flytande läkemedel av typen Aiolos albatross. ”Vet inte var vi skulle varit utan Aiolosen”, skriver en förälder, ”hade nog bott på barnakuten annars” skriver en annan. ”Hur lyckas man övertala läkarna att få inhalera ventoline hemma i flytande form?”, frågar en mamma uppgivet, efter att ha varit inne på barnakuten tre gånger på ett dygn. Ytterligare några få har lyckats få hem luftrenaren Airsonett, men det handlar om barn med svår allergisk astma där läkemedelsbehandling inte hjälpt.
En förklaring till att barn runt om i landet får så olika hjälp är såklart att deras besvär skiljer sig åt. Ett barn med torrhosta har till exempel ingen hjälp av slemlösande behandling. Men med tanke på hur många som berättar om sina långdragna besök på akuten där barnen får andas in luftrörsvidgande mediciner för att bli bättre, kan jag inte låta bli att undra hur mycket av både lidande och samhällsresurser som skulle kunna sparas om fler fick tillgång till tillräcklig inhalationsutrustning hemma.
Förhoppningsvis leder diskussionerna i Facebook-grupperna till att fler får veta vilka behandlingsmetoder som finns, när ingenting annat som läkaren föreslagit fungerar. Men här finns också en hel del andra tips för att rå på envisa astmaattacker, förutom att dricka mycket och sova med huvudet högt. Som att låta ett barn med mycket slemhosta blåsa bubblor med ett stort sugrör i vatten. Eller måla på speglar med andan som blir när man andas ut, för att lära barnet att andas djupa andetag utåt.
En förälder berättar om tipset hon fått från läkaren om att ge sitt barn (över ett år) några skedar kall, hård svensk honung mot hostan – och att det faktiskt hjälpt bättre än den morfinbaserade hostmedicin de använt innan.
Med detta sagt – låt oss få en snäll förkylningshöst med så få akutbesök som möjligt!

Text Zandra Zernell