Hjärtligt god jul

Något kryddigt, något sött, pyntat med grönt och dukat på rött. Du blir varm i både hjärta och mage av vår mat, laga och servera i formar och på fat.

Senap med dragon och apelsinhonung
60 g gula senapskorn
60 g bruna senapskorn
6 msk vatten
2 msk dragon, finhackad
1 tsk salt
2 tsk apelsinhonung
1 tsk hackad grönpeppar
3 msk olja
Blanda alla ingredienser och mixa med hjälp av stavmixer eller matberedare. Smaka av.
Slå upp på steriliserad burk med lock. Förvara mörkt och svalt.

Chokladtryfflar
100 g mörk mjölk- och sojafri choklad, 60–70 %
0,5 msk mjölk- och sojafritt margarin
0,5 dl havregrädde

2 msk florsocker
2 tsk apelsinlikör, kan uteslutas
kakaopulver

Hacka chokladen i bitar. Låt margarinet och havregrädden koka upp i en tjockbottnad kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen tills allt smält samman. Rör i likören samt sikta ner florsockret.
Häll smeten i hjärtformade silikonformar, låt stelna i frysen. Låt stå några timmar, ta genast av formarna och vänd i kakaopulver.
Vill du hellre göra kulor låt tryffeln stå och svalna en stund och sedan stelna i kylskåp. Det brukar gå att forma kulor efter cirka 30 minuter. Förvara tryfflarna i kylskåp, men ta fram dem en stund innan de ska ätas.

Pepparkakshjärtan
150 g margarin
1 dl socker
0,75 dl mörk sirap
1 msk kanel
2 tsk ingefära
1,5 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk malen kardemumma
2 ägg, alternativt äggersättning
1 paket, 500 g, glutenfri mjölmix, spara 1 dl till utbakningen

Tillbehör: kristyr i olika färger

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Tillsätt socker, sirap och kryddor. Låt det svalna innan ägg och mjölmix blandas i. Degen bör vila över natten i kylskåp.
Kavla ut degen på en ren arbetsyta med lite mjölmix på och ta ut fina pepparkakor med hjälp av hjärtformade mått.
Grädda i ugn i cirka 5 minuter.
Gör dina pepparkakor än juligare med hjälp av kristyr.

Hjärtformad råraka
8 medelstora potatisar, skalade
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
ett par droppar olivolja
1 rödlök, finhackad
1 dl soygurt, laktosfri creme fraiche eller smetana
1 liten burk vegetabilisk kaviar av tång alternativt löjrom eller stenbitsrom
Tillbehör: Citronklyftor och färsk dill

Riv de råa potatisarna grovt. Lägg i bunke och blanda med salt, svartpeppar och lite olivolja.
Häll i lite olja i en stekpanna på hög värme. Pressa potatisblandningen till hjärtform i händerna, lägg i panna och stek på varje i cirka 5 minuter tills rårakan är genomstek. Sänk värmen om potatiskakan tar för mycket färg.
Servera direkt med rödlök, soygurt och vegetabiliskt kaviar. Garnera gärna med färsk dill och servera med en klyfta citron.

Recept Tobias Holmberg