Heta smaker i sommar

Sätt sting på sommarmaten med ingefära, pepparrot, vitlök och chili. Du kan till exempel göra egen het sås och currypasta och slippa konserveringsmedel.

Senapsmarinerad fläskfilé med pepparrot
1 kg fläskfilé
1 msk mjölkfritt margarin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Dressing
1 msk fransk senap
0,5 dl olja
0,5 dl vatten
2 msk hackad rödlök
2 msk kapris
2-3 msk riven pepparrot
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 175°C. Bryn köttet i en stekpanna. Lägg det på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra. Stek köttet i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna, ställ kallt.
Lägg senapen i en skål och vispa i oljan, lite i taget. Vispa i vatten, rödlök, kapris, pepparrot,
salt och peppar. Ställ kallt.
Före servering: Skär köttet i skivor och lägg upp på ett fat. Skeda över såsen. Strö över extra grovriven pepparrot och kapris, gärna lite större.
Receptet är beräknat till 10 personer på en buffé.

Het tomatsoppa med ingefära
7 mogna tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bit ingefära
2 msk olja
4 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
salt och peppar
socker

Gurksallad:
1 gurka
saften från 1/2 lime
1 msk soja
1 tsk socker
1 kruka vattenkrasse

Hacka tomater, lök, vitlök och ingefära. Fräs i oljan utan att det tar färg. Tillsätt buljongen och koka 5 minuter. Mixa soppan. Smaka av med salt, peppar och lite socker. Soppan är lika god varm som kall.
Dela gurkan på längden och kärna ur den med hjälp av en sked. Skär långa strimlor av gurkan med en osthyvel. Blanda limesaft, soja och socker. Rör ner gurkstrimlorna och vänd ner klippt krasse. Serveras kall till soppan.

Afrikansk kyckling- och brysselkålsgryta
4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk basilika
1 färsk chilipepparfrukt
2 msk olivolja
2 rödlökar
1 msk färskriven ingefära eller 1 tsk torkad
3 dl hönsbuljong
300 g brysselkål
2 tomater

Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlöken med kryddor i en plastpåse. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Tärna kycklingfiléerna. Lägg chili och kyckling i plastpåsen och ställ i kylskåpet cirka 2 timmar.
Hetta upp oljan i en gryta och bryn kycklingbitarna runt om. Skala och grovhacka rödlökarna. Låt lökarna fräsa med någon minut. Tillsätt ingefäran och häll över buljongen.
Skölj och ansa brysselkålen. Lägg den i grytan och låt puttra 7-8 minuter. Skölj och tärna tomaterna och rör ner dem i grytan.
Servera grytan med potatis eller ris.

Sweet chilisås
4 röda chilifrukter
2 tomater
3-4 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
1,5 msk fisksås
1 msk tomatpuré
0,5 dl vatten
1 dl socker
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk solrosolja

Skär chilifrukterna på längden, gröp ur kärnorna med en sked och hacka dem fint. Finhacka tomater, vitlöksklyftor och schalottenlök och lägg i en kastrull. Häll över vatten, tomatpuré, olja, vinäger, fisksås och socker. Låt allt få ett uppkok och låt såsen koka ihop på svag värme i cirka 20 minuter. Låt såsen svalna ordentligt. Förvara den i kyl.

Grön curry-pasta
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3-4 gröna chilifrukter (piri-piri)
1 kruka färsk koriander
1 krm mald svartpeppar
0,5 msk fisksås
färsk ingefära
5 msk solrosolja
2 stjälkar citrongräs
1 msk råsocker
juice och skal från 2 limefrukter

Dela chilin på längden och gröp ur kärnorna med en sked. Skala ingefäran. Hacka grönsakerna fint och lägg allt i en mixer. Tillsätt oljan i en fin stråle under mixningen och kör till en slät puré. Häll över i burk. Kan förvaras i kyl i cirka en vecka eller frysas i små burkar. God som smaksättare till wok-rätter.