Helstekt kyckling med rotfruktsmos

Med elgrytan crock-pot lagar du maten på ett enkelt, hälsosamt och roligt sätt. Lägg i köttet, grönsakerna, vattnet, ja allt du vill ha i din maträtt, på morgonen och när du kommer hem efter jobbet är grytan klar. Rätterna lagas på låg eller hög värme, låg är cirka 80 grader och hög cirka 90–95 grader. Grytan värms sakta upp och kan, när tillagningstiden är klar, varmhålla maten ytterligare en tid.

(hög temp 3–4 timmar, låg 5–6)

1 hel kyckling
1 citron
2–5 klyftor vitlök
1 msk timjan
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm grillkrydda
1 msk soja (kan uteslutas, japansk soja är naturligt glutenfri)
1 msk smält smör, efter vilket man tål
5 dl grönsaksbuljong
1 sötpotatis (kan ersättas med annan potatis)
½ purjolök
1 liten rotselleri (kan ersättas med exempelvis potatis, kronärtskocka)
1 gul lök

Smält smöret och blanda med sojan och kryddorna. Riv i 1–2 vitlöksklyftor och skalet från citronen. Tärna upp potatis, rotselleri i cirka 3 cm stora bitar, gör båtar av löken, dela purjolöken i 5 cm långa bitar. Lägg i crock-poten. Lossa lite på skinnet på kycklingen och tryck in cirka 1 tsk av kryddblandningen, skeda sen i cirka 1 tsk av kryddblandningen inuti kycklingen. Lägg in 2 vitlöksklyftor, halva gula löken, och citronen i kycklingen och lägg sedan kycklingen i grytan. Häll det som är kvar av kryddblandningen över kycklingen.

Ät som det är eller ta ut rotfrukterna och löken och gör ett mos. Späd moset med buljongen från koket.

Garnera med lite rostad lök, eller vitlök. Smörstekt salvia är gott att äta till kyckling eller kött.

Text Linda Svensson Foto Jens Sølvberg