Havreyoghurt med müsli

Knaprig müsli som är sötad med honung och torkad frukt. Servera gärna müslin tillsammans med havreyoghurt.

Rostad müsli:
4 dl havregryn
4 dl hirsflingor
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1,5 dl vatten
2 msk rapsolja
4 msk flytande honung
2,5 msk kanel
2 dl russin eller torkad frukt.

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna i en djup skål. Blanda vatten och olja. Häll vätskan i müsliblandningen under omrörning. Strö ut blandningen på ett bakplåtspapper på en djup plåt. Ringla över honungen i tunna ränder. Pudra över kanel och blanda runt. Nyp gärna ihop små klumpar av müsli, så att blandningen blir lite ojämn. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Rör om 3–4 gånger för att müslin ska bli jämnt rostad. Låt müslin svalna innan du blandar i russinen.

Ljus müsli:
2 dl quinoafrön
1 dl kokos
1 dl mathavre + 1 dl vanliga havregryn (vid glutenintolerans: titta efter glutenfri ren havre)
1 dl tranbär eller torkad frukt

Text Susannah Elers Foto Colourbox