Hämtat från food trucks

Härom året dök lika vackra som spännande små lastbilar upp runt omkring i huvudstaden, fyllda till bredden med välkryddad mat från världens alla hörn. Food truck rörelsen har nått Sverige och står säkerligen snart i ett gatuhörn nära dig. Tills dess – prova Allergias food truck-inspirerade recept.

Texas chili

1 kg högrev, skuret i tärningar 2 x 2 cm
1 msk spiskummin
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar, grovmalen
0,5 msk farinsocker
3 msk matolja
2 stora gula lökar, hackade
4–6 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater á 400 g
2 x 33 cl majsöl
2 dl bryggt kaffe, gärna mörkrost
1 msk torkad oregano

Sätt ugnen på 250 grader. Gnid in de råa högrevsbitarna med spiskummin, salt, svartpeppar, farinsocker och matolja i en rymlig skål. Sprid ut högrevsbitarna på en långpanna och ugnstekt dem i cirka 15 minuter tills köttet fått en tydlig stekyta.
Fräs löksorterna i en tjockbottnad gryta på medelhög värme med matolja i cirka 3 minuter. Häll i köttet och tomatpuré och rör om.
Tillsätt krossade tomater, majsöl, kaffe och torkad oregano. Låt grytan koka upp för att sedan småputtra i 2–3 timmar tills köttet ”faller isär”. Tillsätt eventuellt lite vatten om grytan börjar ”koka torrt”. Smaka av och servera med önskade tillbehör.
Serveras till exempel med ris, laktosfri crème fraiche eller liknande syrlig produkt och finhackad rödlök eller på en bädd av nachos eller i tortillabröd av majs med sallad, tomat och rödlök.
För mer ”hetta” duka fram: jalapenôs – färsk eller inlagd, chilisåser typ tabasco.

Vietnamesisk lunchsmörgås ”Bahn mi”

1 glutenfritt bröd av baguette-stil
ett lager äggfri majonnäs (se recept nedan)
en handfull färsk koriander
lite morot skivad på längden
lite gurka skivad på längden
100–150 g citrongräsmarinerad kyckling (se recept nedan)
4–5 inlagda jalapenos skivor (se recept nedan)

Bred ett lager majonnäs på undersidan av en glutenfri baguette, lägg ett rejält lager färsk koriander, morot och gurka. Lägg på kyckling och toppa med inlagd jalapenos. På med ovansidan av brödet och slå in allt i papper.

Citrongräsmarinerad kyckling

cirka 400 g kycklinglår, skurna på längden
2 citrongräs, skalade och skivade i tunna små slantar
2 vitlöksklyftor, finhackad
1 msk färsk koriander, finhackad
2 tsk kinesisk five-spice (kan uteslutas)
salt
2–3 msk rapsolja, neutral smak

Lägg de skurna kycklinglåren i en rymlig bunke med övriga ingredienser, gnid in och rör om väl. Använd gärna engångsplasthandskar. Låt marinera i ett par timmar, gärna över natten.
Stek kyckling i en stekpanna med matolja i 6–7 minuter tills kyckling är genomstekt.

Äggfri majonnäs

1 msk senap
1 tsk sirap
1 tsk äppelvinäger
1 tsk citronsaft
1 krm salt
1 dl sojamjölk
2 dl rapsolja eller matolja, neutral i smak

Vispa ihop senap, sirap, äppelvinäger, citronsaft, salt och sojamjölk i en rymlig bunke. Fortsätt vispa och tillsätt lite rapsolja i taget samtidigt tills majonnäsen tagit form. Smaka av.

Inlagd jalapenos

1 dl vatten
1 dl äppelvinäger
1 msk socker
2 tsk salt
300 g färsk skivad jalapenos

Koka vatten, vinäger, socker och salt. Lägg skivad jalapenos i noggrant rengjorda glasburkar med tätslutande lock. Häll över lagen och låt svalna. Förvara i kylskåp.

Korv stroganoff

350 g falukorv, strimlad
1 msk rapsolja
300 g färska kantareller, alternativt champinjoner eller motsvarande från konserv
1 stor gul lök, finhackad
2 dl havregrädde
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnityr: hackad kruspersiljla

Stek falukorven i lite olja i några minuter på medelhög värme. Tillsätt svamp och lök och stek ytterligare 5 minuter. Häll i havregrädde, vatten och tomatpuré. Tillsätt salt och peppar.
Låt korv- och svampgrytan koka på svag värme i cirka 20 minuter. Servera med ris.

På webben:
Starta din egen food truck? Läs mer på www.foodtruck.se
På besök i huvudstaden – här står bilarna just idag: www.stockholmfoodtrucks.nu

Dessa recept är inspirerade av foodtruck-rörelsen och recepten kommer inte direkt från någon av bilarna.

Text Tobias Holmberg