Gyllene gryn från Italien

Polenta är en italiensk specialitet som till exempel kan användas istället för pasta. Grynen är gjorda av majs och alltså glutenfria. De kan också användas till panering som alternativ till ströbröd.

Panerade kycklingfiléer
1 kg kycklingfiléer
2 msk olivolja
1,5 dl polenta
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 tsk oregano
1 tsk chilipulver
olja för stekning

Dela kycklingfiléerna på mitten så att du får två tunnare skivor av varje filé. Lägg kycklingen i en skål, eller en plastpåse, med olivoljan, se till att alla ytor får olja på sig. Blanda polentan med kryddorna. Vänd kycklingskivorna i polentablandningen. Stek skivorna på båda sidor i medelvarm stekpanna tills de är gyllenbruna och genomstekta.

Smulpaj med äpple
1,5 dl havregryn
(ren havre vid glutenintolerans)
1,5 dl polenta
0,75 dl råsocker
100 g mjölkfritt margarin, smält
0,75 dl vatten
5 medelstora äpplen
1 tsk kanel

Blanda havregryn, polenta, socker, mjölkfritt margarin och vatten i en skål. Skala och skär äpplena i klyftor och lägg dem i en ugnsfast form. Strö över kanel. Täck med den smuliga degen och grädda i 225 grader 15-20 minuter till smuldegen har fått gyllenbrun färg.
Servera till exempel med mjölkfri vaniljsås eller glass.