Gulaschgryta

Den ungerska maten är mustig och smakrik. Paprika är en viktig ingrediens, inte minst i nationalrätten gulasch.

(8 portioner)

1 kilo benfri högrev eller grytbitar av nöt
6-7 st gula lökar, 600 g
3 msk smör
4 dl vitt vin eller 4 dl vatten + 2 msk vinäger
7 dl vatten
3 msk paprikapulver
3 st vitlöksklyftor
4 tsk salt
2 tsk kummin
1 st köttbuljongtärning
400 g surkål

Gör så här:
1. Skär köttet i mindre bitar, halvera och skiva löken.
2. Smörfräs löken glansig i en gryta över medelgod värme.
3. Bryn köttet väl över hög värme i en stekpanna. Lägg efterhand över köttet i lökgrytan och vispa emellanåt ur stekpannan med vin och vatten som också hälls i grytan.
4. Tillsätt paprikapulver, pressad vitlök, salt, kummin och buljongtärning. Lägg på lock och koka på svag värme tills köttet är mört, ca 1 tim.
5. Spola av och tillsätt surkålen. Låt koka ytterligare 1/2 tim. Smaka av och servera, gärna med potatisgnocchi.

Foto Colourbox