Grytor som värmer

Under den kalla årstiden längtar vi efter något som värmer och mättar – och vad passar då bättre än en rykande gryta. Det blir en del att skära och hacka, men sedan sköter sig matlagningen i stort sett själv.

Mustig köttgryta
500 g benfritt nötkött av fransyska eller innanlår
mjölkfritt margarin
1 röd paprika
2 medelstora morötter
1 purjolök
2 köttbuljongtärningar
3 dl vatten
2 pressade vitlöksklyftor
2-3 msk tomatpuré
1-2 msk paprikapulver
0,5 tsk svartpeppar
2 msk mejram
0,5 msk spiskummin
2 dl iMat eller annan gräddersättning

Skär köttet i smala strimlor. Skölj alla grönsakerna. Kärna ur paprikan. Skär paprika, morötter och purjolök i smala strimlor. Bryn köttet, lite i taget i margarinet. Lägg efter hand över det i en gryta. Smula över buljongtärningarna. Tillsätt morötter, vatten, vitlök, tomatpuré och kryddor. Låt grytan koka under lock på svag värma i 15 minuter. Tillsätt paprika, purjolök och iMat. Låt grytan koka ytterligare 10 minuter. Servera med pasta, ris eller potatis.

Älggryta
500 g grytbitar av älg
mjölkfritt margarin
5-6 dl vatten
2 tsk salt
8-10 vitpepparkorn
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
200 g svamp
maizena eller arrowrot

Bryn köttet i margarinet. Tillsätt vatten, kryddor och lök, som delats i klyftor, pressa i vitlöken. Låt koka i en och en halv timme.
Lägg i svampen, som får koka med till dess att köttet är mört. Tillsätt mer vatten vid behov. Red av grytan med maizena eller arrowrot.

Indonesisk köttgryta
400 g oxkött i tärningar (entrecote, innanlår eller filé)
2 tsk salt
2 tsk socker
2 tsk curry
2 tsk ingefära
1 tsk vitlökspulver
1 dl vatten
2 dl kokosmjölk
matolja
4 msk riven kokos

Stek köttet i lite matolja med kryddorna. Tillsätt kokosmjölk och vatten och till sist kokosflingorna. Låt puttra i några minuter. Servera med ris.

Kycklinggryta
8 kycklinglårfiléer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rödvinsvinäger
1,5 msk balsamvinäger
2 msk olja
1 hönsbuljongtärning
1,5 dl russin
2,5 dl vatten
salt

Skala lök och vitlök. Skiva löken och finhacka vitlöken. Blanda kycklingfiléerna med lök, vitlök, rödvins- och balsamvinägern.
Hetta upp oljan i en stekpanna. Bryn kycklingen i omgångar och lägg över det i en gryta.
Tillsätt smulad buljongtärning, russin och vatten. Koka på svag värme 15-20 minuter. Smaka av med salt. Servera kycklinggrytan med ris och kokt broccoli.

Grekisk grönsaksgryta
2 gula lökar
4 medelstora potatisar
1 stor squash
2 morötter
1-2 röda paprikor
1-2 gröna paprikor
400 g krossade tomater
0,5 msk tomatpuré
olivolja
salt och peppar
örtbuljong, motsvarande 1 tärning

Skär alla grönsaker i bitar. Fräs lök och potatis i olivolja 3-4 minuter. Lägg i squash, morötter, paprikor, tomater, tomatpuré, örtbuljong och kryddor. Tillsätt vatten så det knappt täcker grönsakerna. Koka under lock cirka 40 minuter, tills det tjocknar och är genomkokt.