Grönsaksgratäng med citronris

Att tillsätta lite pressad citron när du kokar riset ger en frisk smak.

1 citron
3 dl långkornigt ris
6 dl vatten
1 msk socker
1 tsk salt
2 aubergine, cirka 500 g
2 squash, cirka 500 g
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
1-2 tsk oregano
1 burk (420 g) pastasås gärna med oliver

Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av skalet och pressa ur saften. Koka riset i vatten, citronsaft, socker och salt enligt förpackningens anvisning. Skölj och skär aubergine och squash i tunna skivor. Stek grönsakerna i omgångar i olivolja. Krydda med salt, peppar och gärna oregano. Varva grönsaksskivorna undan för undan med pastasåsen i en ugnssäker form. Låt översta lagret vara grönsaker. Tillaga mitt i ugnen i 225°C, cirka 15 minuter.
Strö citronskalet över det färdiga riset och servera med grönsaksgratängen, bröd och grönsallad.

Foto Colourbox