Grönkålssallad

Gott med grönt till julbordet. Och förstås när som helst under säsong.

1 dl solrosfrön
1/2 apelsin
1/2 fänkål
1 rödlök
1 röd chili
0,5 dl olivolja
125 g skuren grönkål
salt och svartpeppar

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna på medelvärme.

Tvätta grönkålen och skär bort skaftet en bit upp på bladet. Skär kålen i lagom ätstorlek. Ansa, dela och skär ut rotstocken på fänkålen. Skiva den tunt, helst med en mandolin. Skala och skiva löken fint. Dela, kärna ur och strimla chilin fint. Blanda grönsakerna i en skål.

Pressa saften ur apelsinen och blanda med olivoljan. Häll över salladen. Krydda med salt och peppar. Strö över solrosfröna.

Recept Linda Svensson Foto Jens Sølvberg