Grillad polenta

Polenta – en klassisk rätt i Italien.

1 liter hönsbuljong (tärning + vatten)
2 dl polenta
1 krm salt
1 krm svartpeppar
olivolja till pensling

Koka upp buljongen i en kastrull. Sänk värmen och vispa i grynen. Sjud sakta på svag värme 6-7 minuter under vispning, Smaka av med salt och peppar. Häll upp och bred ut polentan till en jämn kaka, cirka 2 cm tjock, i en vattensköljd form. Låt gröten kallna och stelna.
Skär polentan i bitar och pensla med olivolja. Grilla dem till fin färg i ugn eller randiga i grillpanna, eller stek i plastbelagd stekpanna cirka 2 minuter på var sida.
Servera polentan som tillbehör till stekt eller grillat kött.
Tips: Polentan kan kryddas med till exempel 1-2 tsk curry, 1-2 tsk paprikapulver eller 0,5 dl hackade örter, till exempel timjan, salvia eller basilika för lite extra smak.

Foto Colourbox