Mjölk- och glutenfria våfflor

Grädda ett lass våfflor!

Ger cirka 8 våfflor
2 ägg
3 dl havremjölk
2 msk olja (raps- eller majsolja)
3 dl majsstärkelse (Maizena majsstärkelse)
2 tsk bakpulver
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Blanda majsstärkelse, salt, socker, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Vispa äggen med hälften av havremjölken och oljan. Häll äggblandningen i majsmjölsblandningen. Vispa ner resten av havremjölken, lite i taget, tills det blir en slät smet. Grädda omedelbart i varmt våffeljärn.

Tips!
Smörj våffeljärnet med lite mjölkfritt margarin innan du häller i första omgången med smet. Då fastnar inte våfflorna lika lätt.
Rör om i smeten med jämna mellanrum medan du gräddar våfflorna, så att inte mjölet sjunker till skålens botten!

För matigare våfflor: Utelämna socker och vaniljsocker, och servera med till exempel hackad skinka, räkor, röd eller svart kaviar eller något annan salt tillbehör.
Om du lägger de nygräddade våfflorna på ett galler håller de sig frasiga längre.

Recept Susannah Elers Foto Anna Huerta/Johnér