– Gör allergifrågan mer vardaglig

Författaren Susanna Alakoski är aktuell med en barnbok om två allergiska tjejer och som ambassadör för Barnallergiåret. Hon önskar bland annat att kunskapen om allergi mot parfymer och pälsdjur ska öka.
– Det borde finnas en självklar solidaritetstanke kring allergi.

I höstas kom Dagens skräckis, Susanna Alakoskis tredje bok om de superallergiska tjejerna Tiia och Peggi. Här får läsarna följa de två bästisarnas strapatser under en minst sagt händelserik fjällvandring. Susanna Alakoski, som för de flesta är känd som författare till romanen Svinalängorna, fick idén till barnböckerna när hennes yngsta dotter var liten.
– Hon är allergisk och jag sökte barnlitteratur som handlade om allergi, men hittade ingenting som var roligt att läsa. Allergi finns med som en av flera röda trådar i alla tre böckerna, tjejerna får till exempel astma på grund av sprutparfymer i skolan. Jag är ute efter att skildra allergin som en bisak trots att det ju är en huvudsak.

Vi trodde att allt skulle flyta på som vanligt

Dottern, som nu är 15 år, är bland annat allergisk mot pälsdjur och kvalster. När hon var yngre tålde hon inte mjölk och ägg, hade astma och var extremt allergisk mot häst och katt, berättar Susanna Alakoski.
–– Hon är vårt tredje barn, men det var ändå som att bli förälder för första gången. Vi trodde att allt skulle flyta på som vanligt och så får vi det här allergiska barnet med väldigt stora behov, säger hon.

Det sociala värst

Den sociala biten, hur allergin påverkar umgänget med vänner och bekanta, har varit värst, tycker Susanna Alakoski. De svårigheterna lyfter hon också fram i barnböckerna. På ett ställe säger Tiia: ”Peggi och jag har lovat varandra: Vi skaffar aldrig pälsdjur, även om en av oss skulle sluta vara allergisk”. Böckerna är fiktiva men historierna bygger mycket på Susanna Alakoski och hennes familjs erfarenheter, som matbestyren och den framförhållning som krävs när man har allergier.
–– Ja, jag har nog gått igenom det mesta när det gäller allergi. Sömnlösa nätter och oro. Jag vet vilket enormt besvär det är när man ska någonstans och kommer ihåg hur det var när min dotter inte tålde mjölk. Det finns ju i allt.

Utsatthet, sociala frågor, klass och genus är Susanna Alakoskis huvudämnen när hon skriver och föreläser. I Svinalängorna, som vunnit Augustpriset och filmatiserats, utgår hon bland annat ifrån sina erfarenheter av en tuff uppväxt i en invandrad arbetarfamilj. Att vara en familj med kroniskt sjuka barn är väl också en slags utsatthet?
–– Absolut, så är det. När jag skriver vill jag att det ska finnas en essens av något som är viktigt. Jag försöker i barnböckerna skildra att man kan ha det bra fast man har det svårt, till exempel om man lever med allergier.

Allergi är vardag

Susanna Alakoski är en av ambassadörerna för Barnallergiåret och hon tycker det är viktigt att göra allergifrågan mer okomplicerad. Allergi är vardag för så många människor nuförtiden, och då behöver de också hanteras i vardagen, menar hon.
–– Jag tycker att det borde finnas en självklar solidaritetstanke kring allergi.

Okunskapen när det gäller parfymer och pälsdjur är några saker hon retar sig på.
–– De tar sådan plats i samhället och stöter bort människor med allergi. Man bör tänka på människan och barnet i första hand. Är man allergisk så är man ju nedsatt i sitt försvar hela tiden, det frestar på. Det borde vara en naturlig hållning på skolorna ha parfymförbud om barn inte tål parfym. Och städning är jätteviktigt, vi måste göra det möjligt för barnen att orka med och må bra i skolan.

Känns ensamt

Som förälder till ett allergiskt barn är det lätt att känna sig ensam, det kunde Susanna Alakoski själv märka av när hennes dotter var liten. Hon saknade då ett sammanhang på skolan där det gick att prata med andra föräldrar i samma situation om hur man kunde förbättra saker i skolmiljön.
–– Det hade varit bra att vara fler, säger hon.

Vårvintern 2015 kommer hon ut med en ny roman för vuxna, men hon vill inte avslöja mer än så. Den kommer i alla fall inte ha någon allergitråd.
–– Nej, men det blir nog en till bok om Tiia och Peggi. Jag har hushållat med allergiinslagen för att ha lite kvar att berätta i den, skrattar Susanna Alakoski.

Namn: Susanna Alakoski
Ålder: 51 år
Yrke: Författare
Familj: Man och tre barn, 21, 20 och 15 år
Bor: Gustavsberg, Stockholm
Allergi: Nickelallergi, och en dotter med pälsdjursallergi

Text Susanne Rosén

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php