Godaste glassen gör du själv

Iskall glass en varm dag, finns det något somrigare? Gör glassen själv så får du den smak du vill ha och de ingredienser du kan äta.

Isglass

Egna läskande isglasspinnar gör du lätt av saft som du fryser i glasspinneformar av plast. Förutom saft går det att prova sig fram med andra drycker. Gör din egen Igloo av coca cola. Använder du light-varianten blir den sockerfri. Har du en annan favoritläsksmak går det förstås lika bra. Juice av olika smaker, mixad mango, kanske med lite finhackad mynta…Bara fantasin, och födoämnesallergier, sätter gränser.

Kokosglass

1,75 dl vatten
200 g strösocker
1 bit kanelstång
0,5 tsk hel kardemumma
4 dl kokosmjölk
eventuellt 1 dl riven kokos

Koka upp vatten, socker, kardemumma och kanel i en kastrull. Låt blandningen sjuda i 2-3 minuter tills sockret lösts upp. Låt sockerlagen svalna (går ganska snabbt i ett isbad). Sila sedan sockerlagen så att du får bort kardemumman och kanelstången. Blanda sockerlagen med kokosmjölken. Sätt igång glassmaskinen och häll ner glass-smeten.
Om du vill ha lite småbitar i glassen kan du tillsätta kokosflingorna efter 10-15 minuter. Totalt tar det ungefär trettio minuter innan glassen är färdig. Skeda upp glassen i en tättslutande burk och förvara i frysen.

Vaniljglass med sesambräck
3 dl sojamjölk, till exempel Alpro Soyas blå
1,5 dl strösocker
1 paket Soyatoo vispgrädde
450 g strösocker
8 msk vatten
200 g sesamfrön, skalade

Värm sojamjölk och socker under omrörning tills sockret har löst sig. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt sojagrädden. Rör tills det har blandat sig och svalnat. Ställ sedan glassblandningen i frysen och kyl tills blandningen är riktigt kall, men inte har börjat frysa.
Hetta upp sockret med vattnet över medelvärme. häll i sesamfröna när sockret är gyllenbrunt . Rör tills det är mörkbrunt. Häll ut smeten på oljad aluminiumfolie. bred ut den med oljad stekspade. låt svalna i 15 minuter, bryt sedan i små bitar och blanda ner i glassmeten.
Frys sedan glassen i glassmaskin eller ställ in den i frysen och rör om med jämna mellanrum.

Enkla glassen

1 paket (cirka 2,5 dl) vaniljvisp, eller Oatly vaniljsås
Förslag på smaksättning:
färska eller frysta bär
exotisk färsk frukt
2 msk kakao
hackade polkagrisar
hackad choklad
hackad dajm
hackad torkad frukt
sylt
krossade maränger
chokladsås

Vispa vaniljvispen, eller Oatly vaniljsås, så att den blir pösig. Smaksätt med någon eller några av förslagen eller någon annan ingrediens som du gillar.
Häll smeten i en form, till exempel en plastburk med lock, eller glasspinneformar, och ställ in i frysen. Låt stå i frysen minst 4 timmar. Om du väljer någon smaksättning som är ””tung”” och sjunker till botten i glass-smeten så kan det vara bra att röra om i glassen ett par gånger under infrysningen.