Goda råd i matbutiken

– Hej, vill du smaka på lite laxpasta, frågar Nanna Mossberg kunden som just går förbi med sin varuvagn.
Nanna Mossberg är dietist och står, som alltid den sista torsdagen i månaden, och ger råd åt kunderna på Ica Focus i Göteborg.

På det lilla bordet med den vita duken står olika alternativ till våra vanligaste födoämnen. Där står sojagrädde, havremjölk, rismjölk bland annat och så har Nanna Mossberg värmt glutenfri laxpasta i ugnen för alla som vill provsmaka. Att pastan är glutenfri berättar hon inte innan kunderna provat maträtten.
–– Jag märkte i början att människor tackade nej till att prova om jag sa att det var något speciellt med rätten, men om jag säger det efter att de provat så blir de ofta förvånade över att maten inte smakar särskilt annorlunda, säger hon som till vardags arbetar på Allergimottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhus. Rådgivningsarbetet i matvaruaffären har hon haft i sju år och hon märker att hon gör nytta för många människor.
Natalia Ålin kommer förbi och får prova pastan. Hon vill prata allergier och passar på att ställa några frågor till Nanna Mossberg.
–– Jag tycker att det är jättebra att Nanna står här för då kan jag ju få information som jag inte hade innan, säger hon innan hon fortsätter in i affären.

Bra äppel-tips

Det är skillnad på att ge råd till patienter på allergimottagningen och som dietist i mataffären. På sjukhuset, där hon har alla provsvar och hela journalen, kan Nanna Mossberg vara mer personlig. I affären får hon vara försiktigare när hon ger råd eftersom hon inte känner till sjukdomshistorian. Därför blir det mer allmänna råd.
–– Jag försöker att inte ge råd som leder till att personen avstår från mer mat, snarare tvärtom.
En del kunder har väldigt många frågor och ibland får de rådet att söka en dietist eller ibland till och med läkargenomgång.
Jolanta Jul och hennes son Jakob kommer förbi och få prova laxpastan. Jolanta Juls familj tål gluten men inte stenfrukter.
–– Det känns väldigt tråkigt att inte kunna äta annat än banan och apelsin eller vissa exotiska frukter, jag har barndomsminnen av lukten av färska äpplen, det känns sorgligt att inte mina barn kan äta sådant.
Hon säger att hon först inte tänkt fråga om stenfrukter eftersom hon inte tror att det finns något att göra, men när hon ändå passar på att fråga så visar det sig att Nanna Mossberg har många förslag till henne och hennes familj.
–– Tål ni frukterna om de är upphettade, frågar Nanna Mossberg och får ett jakande svar från Jolanta Jul.
På några minuter får Jolanta Jul mycket information som är helt ny för henne.
–– Du kan skala och skiva äpplet och låta det ligga ute eller i frysen, då oxiderar ytan och det finns inte så mycket allergen kvar.
Nanna Mossberg berättar att även om man inte tål färsk stenfrukt så kan man ibland tåla konserverad. Hon berättar också att man kan köra äpplen i mikron på full effekt i en minut, efter att man prickat skalet lite. När äpplet är färdigmikrat är det nästan lika krispigt som innan, men har inte längre kvar lika mycket allergen som ett färskt äpple.
–– Konserverad frukt och frysta bär innehåller också bra med vitaminer, många lika mycket som den färska frukten, andra något mindre. Det varierar med olika frukter och för olika vitaminer, men om man inte kan äta så mycket färsk frukt så är det ett utmärkt alternativ, säger Nanna Mossberg.
Jakob tycker att de vuxnas samtal är tjatigt och vill gå vidare, men Jolanta Jul är glad och förvånad.
–– Jag trodde att vi för alltid var hänvisade till bananer och apelsiner, men det här gav mig massor av nya idéer, säger hon innan hon tackar och styr vagnen med Jakob i mot frukt- och grönsaksavdelningen.

Många stammisar

Nanna Mossberg tror att en av de vanligaste orsakerna till att man inte stannar till och frågar henne mer än man gör är att man tror att man redan vet allt eller att det inte finns något mer att göra. Men de som stannar upp och smakar hinner ofta ställa frågor och en del blir förvånade.
–– Jag brukar fråga om de är allergiska mot något eller någon de känner är födoämnesallergiker, men om jag inte har det som de är allergiska mot här på bordet så kanske de inte kommer sig för att fråga om just det.
Efter sju års tid som dietist på Ica Focus en gång i månaden har hon fått många ”stammisar”.
–– Jag har en mamma och dotter som ofta kommer förbi och ber mig om recept. Mamman är allergisk mot mjölk och vete och dottern är allergisk mot soja, det är det svåraste när familjemedlemmar är allergiska mot olika födoämnen, säger Nanna Mossberg.
Ibland händer det att någon kommer förbi som just fått höra att den är allergisk mot något, men inte hunnit träffa någon dietist.
–– Då kan jag följa med i affären och visa vad det finns för alternativ för det kan kännas väldigt besvärligt i början.
Många av frågorna till henne rör inte födoämnesallergier, men alla frågorna besvaras. De vanligaste frågorna är hur man ska gå upp eller ned i vikt och allmänna hälsofrågor. Denna kväll undrade en kvinna till exempel om man blir lycklig av choklad och i så fall varför.
Så dyker en ung kille upp vid bordet. Han undrar vad man kan äta för att gå upp i vikt utan att trycka i sig fett och onyttiga saker.
–– Ja, då får du börja med att uppskatta intaget av energi och förbrukning av energi, alltså hur många kalorier du får i dig och hur många du gör av med. Energibalansen måste vara positiv för att man ska gå upp i vikt.
Efter ett tag berättar killen att han går på Sahlgrenskas mag- och tarmavdelning för en magtarmsjukdom, där han får hjälp, men han får ändå ingen ordning på vikten.
–– De har så otroligt mycket att göra på mottagningen så det har inte blivit så mycket samtal med dietisten där, säger killen innan han går vidare.
Nanna Mossberg påpekar att har man större problem med till exempel mage och tarm så bör man träffa dietist för en ordentlig genomgång, då räcker inte lite allmän rådgivning i butiken.

Slår hål på myter

Hon tycker det är synd att det finns så dålig tillgång på dietister.
–– Men ibland vet nog inte läkarna heller riktigt vad de ska med dietisterna till.
Hon berättar att det ibland kommit föräldrar som just fått reda på att deras barn är mjölkallergiskt, men inte fått träffa någon dietist. Då är det svårt att veta vad man ska undvika och vad man inte behöver undvika, vilket kan gör att barnet inte får i sig tillräcklig näring.
Agneta och Lars Lundh kommer förbi och provsmakar. Ingen av dem är allergisk mot något de känner till, men de tycker att det är bra att Nanna Mossberg informerar om allergier.
–– Nu för tiden är det ju så många som är allergiska och man vet ju aldrig om man blir allergisk heller, säger Lars Lundh.
Walter Bertheden är den som ansvarar för allergifrågorna på Ica Focus. Han har inga tankar på att avsluta samarbetet eftersom det är bra både för affären och för kunderna.
–– Vi har konsumenter som har frågor i ämnet och vi själva tycker att vi är för dåliga för att alltid kunna svara. Vi har ett visst konsumentbehov som vi vill tillgodose, säger han.
Nanna Mossberg menar att det är bra att hon finns i affären för ytterligare en sak, att slå hål på myten om vad en dietist jobbar med.
–– Säger man dietist så undrar folk, vad är det för nyttigt här då?
Men för Nanna Mossberg är det inte matens nyttighet som egentligen är det viktigaste.
–– Maten är varken nyttigare eller onyttigare än vanlig mat, men jag vill visa att det finns alternativ till mat man är allergisk mot, ibland bjuder jag ju till och med på godis som är fritt från något, till exempel mjölk eller gluten.

Text Malene Larssen