Glutenfri tårtbotten

Med en bra tårtbotten som grund kan du göra till exempel prinsess- eller gräddtårta eller dekorera med sockerpasta och strössel.

50 g soja- och glutenfritt margarin
2 ägg
2 dl socker
1 dl apelsinjuice
1 msk vaniljsocker
2,25 dl jyttemjöl
1,5 tsk bakpulver

Smält margarinet och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner de övriga ingredienserna och rör till en jämn smet. Det viktigaste för ett bra resultat är att röra betydligt längre vid glutenfria bak och att låta degen vara lite kladdigare än normalt. Smörj och bröa en form med till exempel kokosflingor, pofiber eller Fibrex. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter på 175 grader.
Låt kakan kallna under formen eller i en handduk.
Dela kakan försiktigt så det blir två delar. Fyll med till exempel mjölkfri vaniljsås eller banan och hallon. Tårtan kan dekoreras med det godis barnet tycker bäst om och/eller florsocker med olika smaker och ännu viktigare olika färger. Det finns också många olika strösselsorter.
Tårtan kan förbereda till och med fyllningen, skäras i portionsbitar, och frysas in.

Foto Colourbox