Glögg

Bestäm sötman på din glögg själv med mer eller mindre socker.

1 flaska rött fylligt vin
1 kanelstång (5 cm)
6 st kardemummakärnor
4 st kryddnejlika
1 st pomeransskal
1 st stjärnanis
0,5 dl vatten
0,7 dl strösocker
tillval: konjak eller brännvin

Lägg kryddor i en kastrull och häll på vatten. Koka upp. Sänk temperaturen. Tillsätt socker och rör om tills det smält.
Låt gärna stå en stund. Sila bort kryddor. Denna kryddmängd ger en mild smak av glögg, dubbla mängden för kraftigare smak. Häll vinet i en kastrull och tillsätt lagen.
Är glögglagen kryddstark kan det vara bra att tillsätta lite i taget och smaka av.

Tillsätt brännvin och konjak om starkare glögg önskas.

Värm upp glöggen till 67°C. Aldrig över 70 grader, för då försvinner alkoholen snabbt. Servera glöggen varm eller kall med is i.